Kultura

Izložba “Ukrštanja” u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba radova “Ukrštanja” iz umetničke zbirke centra za likovno obrazovanje – “Šumatovačka” biće otvorena danas u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati.

Većina autora čiji su radovi sastavni deo zbirke je pohađalo pripreme u Šumatovačkoj, predavalo ili izlagalo svoje radove u okviru galerije Stepenište.

“Danas zbirka sadrži radove autora više generacija. Naša ideja, u okviru same zbirke, bila je da pored fokusa na mlade autore, ukrstimo/upletemo i napravimo neku vrstu mreže svih umetnika koji su aktivni na domaćoj likovnoj sceni. A takvi procesi su uvek zahtevniji i nešto komplikovaniji od jednostavnog prikupljanja radova, navedeno je u saopštenju.

Zbirka postoji od 2010. godine i od tada svake godine biva bogatija za nekoliko novih radova i autora. Ovo prilikom je napravljen jedan presek/selekcija kojim žele predstaviti radove autora čija estetika ide u domen ukrštanja i raskršća. Društvenih, emotivni, socijalnih…impliciranih spoljašnjim i unutrašnjnim uticajima.

“U svakom od ovih radova se može zapaziti presek i ukrštanje koje motiviše posmatrača da promišlja o različitim vrstama raskršća na kojima se pojedinac (pro)nalazi na svom dnevnom, ali i životnom toku. Na tim raskršćima on bira, pronalazi, promišlja pravac i smer svog daljeg delovanja i putovanja, kako kroz vreme, tako i kroz prostor, ne znajući šta ga na kraju tog odabranog puta čeka”.

Prema njihovim rečima, ovom izložbom žele da podstaknu posmatrače i nišku publiku da na svakom svom raskršću bude spremna da zastane i promisli o svom sledećem koraku, dok uživa u likovnom izrazu autora predstavljenih na izložbi Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka pod nazivom ,,Ukrštanja“.

Šumatovačka kao ustanova kulture, osnovana od strane grada Beograda, nalazi se u samom srcu Vračara, jedne od najstarijih opština. Kao takva neguje, već čitavu deceniju, svoju zbirku koja je nastala kroz donacije i otkupe radova velikog broja umetnika s naše aktivne umetničke scene.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com