Kultura

Izložba “Tvrđava nekad i sad – kroz objektiv savremenika“. Najupečatljiviji simbol grada Niša prikazan sa više od 100 fotografija

Izložba „Tvrđava nekad i sad – kroz objektiv savremenika“ biće svečano otvorena u utorak 15. avgusta s početkom u 20 sati u Umetničkom paviljonu. Izložba je deo gradskog projekta obeležavanja značajnog jubileja – 300 godina Niške tvrđave.

Koncept izložbe podrazumeva interakciju sa publikom odnosno kooperaciju između šire javnosti i Galerije SLU Niš, koja je uputila poziv svim zainteresovanima da dostave aktuelne fotografije, fotografije iz porodičnih arhiva i ličnih kolekcija ili kraće video radove inspirisane Tvrđavom.

“Od prispelih dela, nakon izvršene selekcije, kreirana je izložba koja sa više od 100 fotografija i 4 video zapisa svedoči o Tvrđavi u razdoblju dužem od jednog veka i pruža mogućnost sagledavanja izmene njenog izgleda i namene kao i transformaciju okoline”, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

Izložbom dominiraju tri celine. Jedna se tiče neposrednog izgleda bedema, kapija i zdanja unutar kompleksa niške Tvrđave a objektivom savremenika kadrirani su različiti fragmenti ili arhitektonske celine u prirodnom okruženju. Drugu celinu čine lične i porodične fotografije intimnijeg karaktera, to su svedočanstva o životu u Tvrđavi, dokumentarna građa koja Tvrđavu afirmiše kao mesto susretanja, druženja, kulturnog uzdizanja, opuštanja. Treći segment izložbe čine fotografije umetničkog predznaka koje Tvrđavu tretiraju kao simbol ili metaforu za indirektni govor o prolaznosti, egzistenciji, budućnosti…

Tvrđava je najupečatljiviji vizuelni simbol grada Niša i trezor celokupne njegove dosadašnje istorije koja podrazumeva dva milenijuma kontinuiranog postojanja od antičkog Naisusa, preko srednjovekovnog Nisosa, do današnjeg Niša.

Na temeljima rimskog i srednjovekovnog utvrđenja Turci su periodu od 1721. do 1723. sagradili sadašnju Tvrđavu koja je nepravilnog poligonatnog oblika i obuhvata potvršinu od 22 hektara.

Na otvaranju izložbe, po odluci žirija, biće dodeljene dve nagrade za najuspelije fotografije a o trećoj nagradi odlučivaće publika glasanjem tokom trajanja izložbe.

Izložba će trajati do 10. septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com