Kultura

Izložba Stefane Jovanović u okviru Dana makedonske kulture

U okviru Dana makedonske kulture u Nišu, u petak 24. septembra u 18 časova u Galeriji NKC, biće otvorena izložba Stefane Jović, koju organizuju Niški kulturni centar i Udruženje Makedonaca Vardar.

Stefana Jovanović rođena je u Pirotu. Dipolomirala je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu gde je trenutno na master studijama slikarstva. Učestvovala je na više likovnih izložbi od kojih se izdvajaju: Izložba Mala grafika – Novi Sad, 2021 gde dobija nagradu za najbolji studentski rad, 20. i 21. Bijenale studentskog crteža Srbije Beograd, 9. Međunarodno bijenale mozaika Beograd, Međunarodno Bijenale Grafike u Čačku, Majska izložba grafike Grafičkog kolektiva Beograd, Izložba “Niški crtež: Granica”, 2021. i 2019. izložbe “Grafika i Crtež” NoviSad I Niš, Izložba Danikulture studenata FILUM-a Кragujevac, “Dani kulturnog stvaralaštva mladih umetnika” Niš.

Faze nastanka samih radova oslikavaju faze ili stanja duha u trenutku stvaranja.Rečje o nekoj vrsti dnevničkih (misaonih) zapisa, traženju suštine u svakodnevnom.Misao se nalazi i vodi liniju kao gradivni element – najapstraktniji i najopštiji element crteža i slike.Takav jezik je univerzalan i može se čitati na više načina. Samostalnost manjih celina stvara neobične forme različitih vizuelnih mogućnosti. One izražavaju snagu i razgraničavaju prostor.

U ovim radovima podvučena je paralela između linija i unutrašnjih kretanja i ritmova osećanja i misli. Glavni atributi su mnoštvo, razilaženje, suprotstavljenost tokova, sloboda, ekspresija, dubina.Ono što se želii skazati, moguće je izraziti odnosi mapo vrši na i ritmom linija kao duboko doživljenim i proživljenim (likovnim) celinama.Potreba za geometrijom kao gramatikom vizuelnog oblikovanja mišljenja, javlja se kao logičan put ka povratku sebi i humanim vrednostima, ali i kao nastojanje da se u specifičnim društvenim okolnostima i u trenucima stvaranja, uspostave red i harmonija. Naovim kategorijama zasnivaju se i dela izvedena u grafičkim tehnikama. One su takođe omogućile i bolje razumevanje linije kao osnovnog likovnog principa primenjenog i u slici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com