Kultura

Izložba slika Save Šumanovića u Oficirskom domu

Izložba slika „Poslednja decenija Save Šumanovića“ biće otvorena u ponedeljak 30. septembra u u 20 sati u Oficirskom domu u Nišu.

Posetioci će moći da vide 27 slika različitih žanrova našeg čuvenog slika nastalih u periodu od 1932 do 1942. godine.

Izložba je rezultat saradnje Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Autor izložbe je direktor Galerije u Šidu Vesna Burojević, koja će utorak 1. oktobra u 12 sati, provesti zainteresovane posetioce kroz izložbu.

Izložba će trajati do 20. oktobra, a prethodno je niška publika imala priliku da vidi Šumanovićeva dela još 1972. i 1988. godine.

Sava Šumanović ( 1896-1942) jedan je od naših najznačajnijih umetnika prve polovine XX veka. Njegovu umetničku zaostvštinu čine 793 umetnička dela i najveći broj njih čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu koja je otvorena 1952. godine, zahvaljujući poklonu umetnikove majke Perside koja je 417 slika i porodičnu kuću Šumanovića ustupila gradu.

Sava Šumanović je uhapšen u ustaškoj raciji u Šidu i odveden u Sremsku Mitrovicu 28 avgusta 1942. godine. Zajedno sa 120 meštana streljan je 30. avgusta i sahranjen u masovnoj grobnici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com