Kultura

Izložba slika Megastrukture Marka Lađušića u Paviljonu u Tvrđavi

Otvaranje izložbe slika Marka Lađušića – iz ciklusa Megastrukture zakazano je za 6. jul u 20 sati, u Paviljonu u Tvrđavi.

„Megastrukture zamišlja i gradi kontinuiranim traganjem za svim načinima na koje one mogu da isplivaju na površinu platna – naglašava da su one ogromno neiscrpno polje kojim će se baviti tokom narednih decenija. Kolorit predstavlja središte njegovog kreiranja putem ekpresivnog stvaralačkog postupka. Lađušićeva upotreba vibrantnih boja ima efekat privlačenja pažnje i istovremeno podstiče analizu kako pojedinačnih segmenata, tako i celokupne slike. Koristi celu paletu naglašavajući komplementarnost i kontrasnost. Kolorit radova baziran je na sistematskom istraživanju proširenja granica njegovog izražajnog potencijala. Bojama pristupa sirovo, znatiželjno – bez unapred etablirane vizije njenog kranjeg izgleda. Umesto konzervativnih postulata opčinjenim idejama o strogim skicama, Lađušić velike formate slika direktno na platnu“- ističe Anđela Dukić, istoričarka umetnosti.

O umetniku

Marko Lađušić (1967, Pelagićevo) je slikar, vajar i multimedijalni performans umetnik. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1995. godine na odseku za primenjenu skulpturu. Kao nadareno lice je već 1996. godine zaposlen na matičnom fakultetu, na kome i danas aktivno radi – u zvanju redovnog profesora.

Pored toga, predaje i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Imao je 18 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 90 grupnih izložbi u regionu i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada za svoj rad.

Bio je deo projektnog tima nacionalne selekcije Republike Srbije na 23. Međunarodnoj izložbi Triennale di Milano 2022. godine Unknown.Unknows. An Introducion to Mysteries. U njegovom rodnom gradu, Pelagićevu, trenutno se formira legat njegovog slikarskog i skulpturalnog opusa.

Njegov rad je direktan odnos njegove ličnosti – slojevit i inspirativan.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com