Kultura

Izložba slika Ljubiše i Nebojše Brkovića u Galeriji NKC – a

Izložba slika braće Ljubiše i Nebojše Brkovića biće održana danas u Galeriji Niškom kulturnog centra sa početkom od 19 sati.

Ljubiša Brković rođen 1943. u Svrljigu, diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1971. godine. Od 1972 . do 1986. radio je kao industrijski dizajner u farbici NISAL u Nišu, nakon čega je otvorio Galeriju ARS. Od 1993. živi i stvara u Nišu i ima status slobodnog umetnika. Član je ULUPUDS-a i Niškog grafičkog kruga.

Nebojša Brković rođen je 1949 u Nišu. Diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1979. godine.
Opus rada – Slikarstvo, Grafički dizajn, Dizajn nameštaja ,Arhitektura i enterijer.

„Razmena iskustava na profesionalnom planu između Ljubiše i Nebojše Brkovića, rezultirala je preplitanjem stavova,u okviru osobenih poetičkih pristupa. Bogato iskustvo i dinamične veze dva stvaraoca u oblastima primenjene umetnosti u mnogome su odredilei studiozan pristup u istraživanjima u likovnoj umetnosti. Ekspresivnost slikarstva Nebojše Brkovića nesumnjiva je.Bogata paleta ,razigran potezi i upečatljiv izraz ,definišu njegov odnos prema slici. Čini se da su podneblje i temperament sa kojeg potiče te radoznalost presudno oblikovali Nebojšino poimanje slike.Floralni motivi ,enterijer,pejzaž,ističu interesovanje umetnika za ambijnet i detalj.Postavka slike i kompozicione varijacije određuju dinamiku i apostrofiraju unutrašnji nemir autora. Specifična paleta i uspostvljeni valerski odnosi nesumnjiva su odrednica njegovog slikarstva.
Iščitavanje poetika i formiranje stava o umetnosti braće Brković ,zasnovano je na shvatanju njihovih osobenih senzibiliteta. Posvećenost umetnosti i predanost stvaralačkom procesu za obojicu je u punom smislu – potreba. Kreativni čin koji traje i koji je tokom godina imao svoj prirodni tok, praćen je profesionalnom komunikacijom i međusobnim kostruktivnim dijalogom. Nesumnjivo da su iskustvo i zrelost izraza najava budućih dela Ljubiše i Nebojše Brkovića”, pojašnjava Slobodan Radojković, redovni prof. na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com