Kultura

U TOKU! Izložba skulptura Balše Rajčevića: Logika razlivajućih antiskulptura

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu otvoriće vrata za posetioce za novu izložbu multitalentovanog umetnika Balše Rajčevića pod nazivom “Logika razlivajućih antiskulptura”. Otvaranje je zakazano za 15. jun, sa početkom od 13h u Salonu 77 Galerije primenjenih umetnosti u Nišu, a kustos izložbe je Radmila Kostić.

 

Balša Rajčević je umetnik širokog stvaralačkog raspona: vajar, slikar, likovni kritičar i pisac. Umetnosti pristupa istraživački, analizira, proučava, gradi uravnotežene plastične forme koje se tope i razlivaju spajajući na osoben način geometrijsko i organsko. Prateći snažne plastične instinkte i vlastita racionalna promišljanja  tranformiše, sažima  elemente plastike, arhitekture i slikarstva do same suštine forme. Kombinuje različite materijale kao što su drvo, takozvana žbuka sačinjena od strugotine i dufiksa, industrijske lakove i slično.

Biografija:

Rođen je u Beogradu 1941. godine. Završio je vajarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu  i  Istoriju umetnosti  na  Filozofskom fakultetu, takođe  u Beogradu , na kom je i magistrirao.

Objavio je preko 800 likovnih kritika i 37 knjiga. Član je Evropske Akademije nauka. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada za likovnu umetnost, ali i za književnost. Likovna dela mu se nalaze u kolekcijama više muzeja i modernih galerija. Takođe, likovnim delima je predstavljen na brojnim selekcijskim, autorskim izložbama srpskih likovnih kritičara i teoretičara umetnosti. Do sada je izlagao na preko šesdeset samostalnih i oko 500 grupnih izložbi.

Izložba skulptura “Logika razlivajućih antiskulptura” biće otvorena za posetioce do 4. jula, od 10 do 20 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com