Kultura

Izložba “Rimska vila iz Municipiuma Malvesiatiuma u Skelanima” u Sinagogi

Izložba RIMSKA VILA IZ MUNICIPIUMA MALVESIATIUMA U SKELANIMA biće otvorena u petak, 1. juna u 13 časova, u Galeriji Sinagoga (Davidova 2). Izložbu priređuju Muzej Republike Srpske iz Banja Luke i Arheološki Muzej „Rimski municipijum“ u Skelanima, a ona će biti otvorena do kraja juna.

Autor izložbe je Milka Đukić, muzejski savetnik iz Muzeja Republike Srpske.

Na izložbi će putem foto-dokumentarnog materijala biti predstavljeno kulturno-istorijsko nasleđe iz perioda kasne antike, sa prostora istočnog dela Republike Srpske, koji se nalazio u sastavu Rimske provincije Dalmacije.

Gostovanje ove izložbe u Nišu rezultat je dogovora o saradnji između Narodnog muzeja Niš i Muzeja Republike Srpske, koji podrazumeva razmenu izložbi ali i rad na zajedničkim projektima u budućnosti.

Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12 do 18 sati radnim danima, vikendom od 10 do 15 časova. Ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.


O lokalitetu:

Municipijum Malvezacijum je predstavljao jedan od tri najznačajnija rimska centra u Podrinju – pored Domavije (Gradina kod Sasa, blizu Srebrenice) i Spolonuma (kod Pljevalja), koje je živelo intenzivnim životom od perioda ranog carstva, kada dobija status municipija, pa sve do kasne antike.

Grad je bio administrativno središte šireg područja i imao je kuriu sa gradskim većem, hram kapitolijske trijade posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi i dr., a arheološka istraživanja su potvrdila i postojanje dvije ranohrišćanske bazilike. U njemu su bile stacionirane i vojne jedinice, kao i veći broj konzularnih beneficijara koji su vodili administrativne, carinske i policijske poslove, nadzirali puteve i čuvanje državnih magacina itd.

Pored njih, vrlo važan i uticajan društveni sloj su činila i lica koja su bila uključena u rudarske poslove, naročito zbog značaja koji je u 2. i 3. veku rimska država pridavala čitavom regionu.

Rimska vila u Skelanima predstavlja pravi primer doma jedne bogate porodice iz kasnoantičkog perioda života municipijuma Malvezacijuma, koja je imala podno grejanje i bila luksuzno ukrašena, o čemu svedoče nedavno pronađeni ostaci podnih mozaika i fresko-slikarstva na zidovima.

Arheološka istraživanja, u periodu od 2008. do 2016. godine, finansirana su iz Razvojnog programa Republike Srpske i biće nastavljena i u narednom periodu, s obzirom da je ovaj arheološki lokalitet proglašen od strane Vlade Republike Srpske za arheološko nalazište od posebnog značaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com