Kultura

Izložba radova Vladimira Ilića u Oficirskom domu

Kancelarija za mlade Grada Niša u saradnji sa Centrom „Mara“, a na inicijativu Marine Milanov, defektologa u Centru „Mara“, organizuje izložbu radova „Slika kao reč“. Na izložbi će biti predstavljeno preko 20 slika, koje je mladi Vladimir Ilić naslikao.

 

„Ova izložba je rezultat moje dugogodišnje želje da Vladino umetničko stvaralaštvo izađe iz okvira Dnevnog boravka ,,MARA” i da se javnost upozna sa njegovim stvaralaštvom, a ujedno i da se vide granice koje mogu dosegnuti osobe sa invaliditetom“ – izjavila je Marina Milanov, Vladin defektolog u Centru „Mara“.

Ona dodaje da je jako važan kontinuirani rad sa osobama sa autizmom:

„Radeći kontinuirano sa Vladom, on je dostigao određen stepen razvijenosti motorike ruku i rad sa različitim materijalima, usvojio je saznanja iz okoline i razvio potrebu za izražavanjem, prikazivanjem i komunikacijom. Uz savladane prepreke, koje autizam nosi sa sobom, i uz njegov neosporan talenat, početno puko precrtavanje i preslikavanje dovelo je do unutrašnje impresije koja je za rezultat imala sveden i svetao kolorit koji je ukazivao na unutrašnje spokojstvo i zadovoljstvo.“

Inače, Vladimir Ilić rođen je 1990. godine u Aleksincu. Već 1993. godine kod njega je dijagnostikovan autistični poremećaj. Od maja 1998. Godine je korisnik dnevnog boravka „Mara“ u Nišu. Njegovo celokupno ponašanje odavalo je opšte karakteristike tipične za autizam – ispuštao je glasove, izgovarao je reči koje nisu služile komunikaciji, govor je eholaličan, nije se odazivao na poziv… Međutim, u njemu je bilo nešto posebno što ga je odvajalo od ostale dece. Odlikovala je očuvana motorička spretnost, interes kako za igru i rad, tako i za sticanje novih znanja i veština. Vremenom se isplovljava Vladina sklonost ka crtanju i likovnom izražavanju. Vladimir je dobitnik mnogih nagrada i priznanja u oblasti likovnog stvaralaštva.

Iz Kancelarije za mlade Grada Niša poručuju da nijednog trenutka nisu razmišljali da li da pruže podršku mladom Vladimiru.

„Vladimir je divan mlad čovek, čovek pred kojim je budućnost. Izložbom Vladinih radova želimo da upoznamo naše sugrađane sa mogućnostima i veštinama koje poseduju Vladimir i osobe sa invaliditetom“ – izjavio je Jovan Milić iz Kancelarije za mlade Grada Niša i dodao: „Ovim šaljemo jako važnu poruku, i ono najvažnije radimo jednu lepu stvar za naše društvo. Posebno smo srećni da ovu izložbu organizujemo kako povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, tako i povodom 9 godina postojanja i rada Kancelarije za mlade.“

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak 3.12.2021. u 13.00h u Oficirskom domu u Nišu uz poštovanje svih epidemioloških mera. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da posete izložbu koja će biti otvorena do 5.12.2021. u terminu od 11.00h do 20h.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com