Kultura

Izložba radova studenata dizajna u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba studenata departmana za primenjene Umetnosti Fakulteta Umetnosti u Nišu sa radovima iz oblasti prostorne grafike i ilustracije održaće se danas, 12. aprila u Galeriji Niškog kulturnog centra od 18 sati.

Vizuelna komunikacija predstavlja osnovni alat grafičkih dizajnera i kao takva postavila je temelje ove discipline, bez čijih paterna, razumevanje i „čitanje“ slikovnog sadržaja ne bi bilo moguće. Koristeći se kreativnim načinom izražavanja, dizajner svoj rad bazira na univerzalno razumljivim simbolima koji, za razliku od
verbalnih, najčešće nisu proizvoljni, jer imaju perceptivne karakteristike stvarnih objekata.

Ambalaža, prostorna i saobraćajna signalizacija, mape, grafikoni, ilustracije, emotikoni, ikonice na ekranima mobilnih uređaja i grafički simboli, znatno nam olakšavaju razmenu i obradu velikih količina podataka.

“Pored izučavanja univerzalnog jezika dizajna, studenti svoju kreativnost izražavaju i kroz eksperiment, realizovanjem sopstvenih ideja na osnovu datih specifikacija pojedinačnih zadataka. Sa sličnim zahtevima se kasnije susreću u radnom okruženju. Ovakav način rada uči ih disciplini, razvija kreativne procese i gradi njihov portfolio. Ujedno ih pretvara u profesionalce, sa interdisciplinarnom bazom znanja, veština i iskustava, i zajedničkom obavezom da prepoznaju etički kodeks i razmatraju uticaj svojih radova na pojedince i čovečanstvo”, kazala je profesorka Sanja Dević.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com