Kultura

Izlozba radova nastalih na likovnoj koloniji Vlasina

Otvaranje izložbe „Likovna kolonija Vlasina – izbor iz fonda Leskovačkog kulturnog centra“ zakazano je za utorak 7. marta sa početkom u 18 sati, u Oficirskom domu.  Autor izložbe je istoričar umetnosti dr Srđan Marković, koji je sačinio izbor dela četrdesetpetoro umetnika.

Likovna kolonija „Vlasina“ ove godine obeležava pedeset godina trajanja. Prvih desetak godina održavala se pod nazivom „Kopašnica“ u istoimenom selu nadomak Leskovca a pod pokroviteljstvnom Fonda za mlade talente dnevnog lista „Borba“ i Kulturno prosvetne zajednice Leskovca. Od sredine osamdesetih godina XX veka kolonija se održava na Vlasinskom jezeru a brigu o njenoj organizaciji preuzima Dom kulture odnosno danas Leskovački kulturni centar. Zahvaljujući Koloniji ova ustanova ima fond umetničkih dela koji broji više od 700 inventarnih jedinica i značajni je deo leskovačke likovne baštine.

Zoran Jovanović Dobrotin

Kolonija je od osnivanja posebno bila privržena umetnicima mlađe generacije sa prostora bivše Jugoslavije. Kasnije pored mladih pozivaju se i afirmisani umetnici iz Leskovca, Beograda i mnogih mesta južne Srbije i sa Kosova i Metohije ( iz Niša, Vranja, Prokuplja, Prištine, Kosovske Mitrovice…). Poslednjih godina selektor kolonije je dr umetnosti Nina Todorović.

Gmitar Obradović, ulje na platnu

“Sam prirodni ambijent sa planinskim vencima, jezerom i brojnim izvorima bio je inspirativan za većinu umetnika koji su to manifestovali direktno slikama pejzaža ili indirektno kroz kolorit, potez ili pojedinačan motiv na svojim delima. Budući da kolonija traje pet decenija kroz dela iz njenog fonda mogu se pratiti višeslojna kretanja u našem slikarstvu sa nizom stilova i izraza koji se globalno temelje na ekspresivnoj figuraciji, različitim vidovima asocijativne ili geometrijske apstrakcije do novog koncepta slike!, navode organizatori.

Pored umetnika različitih generacija iz Leskovca ( Jovan Popović, Gmitar Obradović, Dragoljub Stanković Čivi, Đorđe Vasić, Zoran Krulj, Petar Spasić, Ivan Milenković …) na izložbi su zastupljena i dela Velizara Krstića, Miodraga Nagornog, Zdravka Mandića, Zorana Furunovića, Đura Radonjića, Zorana Jovanovića Dobrotina, Zorana Petrušijevića, Nine Todorović i drugih.

Izložba će trajati do 19. marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com