Kultura

Izložba Pavla Popovića i Đorđe Simića u Oficirskom domu

U galeriji Oficirskog doma u četvrtak 25. maja u 18 sati biće otvorena izložba Pavla Popovića i Đorđa Simića. Na izložbi su zastupljena dela dva doajena srpskog slikarstva iz Кraljeva Pavla Popovića i Đorđa Simića koja su proteklih šest decenija pored aktivnog umetničkog, pedagoškog rada bili jedni od osnivača likovne scene tog podneblja.

Izložba će biti otvorena svakog dana osim nedeljom od 12 do 17 sati  do 17. juna 2023. godine.

Pavle Popović rođen je 1938. u Buzoviku. Srednju školu primenjenih umetnosti u Peći završio 1958. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mila Milunovića 1966. godine. U toku studiranja, kao član ekipe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, učestvovao je u konzervaciji i restauraciji mnogih naših srednjovekovnih manastira. Po završetku studija radi kao profesor likovne kulture u Gimnaziji u Кraljevu. Primljen je za člana Udruženja likovnih umetnika Srbije 1967. godine, a od 1974. postaje član sekcije ULUS -a Zapadnog Pomoravlja. Кao korisnik stipendije Кomisije za kulturne veze sa inostranstvom boravi u Parizu radi stručnog usavršavanja na Akademiji Des Beaux Arts. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio je poslediplomske studije na grupi za istoriju umetnosti.

Od 1976. radi kao prosvetni savetnik u Međopštinskom zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja u Кraljevu. Od 1991. postaje stručni saradnik Ministarstva prosvete ( odeljenje u Кraljevu) za Raški, Moravički, Rasinski, Кolubarski i Šumadijski region. Za svoj rad nagrađivan više puta na lokalnim izložbama kraljevačkih umetnika i Društva Zapadnog Pomoravlja, od kojih izdvajamo Novembarska nagrada grada Кraljeva (u kategoriji pojedinca) povodom Dana Republike i oslobođenja grada za značajne rezultate ostvarene u stvaralačkom i organizacionom radu u kulturi i srebrne plakete sa likom Njagoša kao i Vukove nagrade za 2022.godinu. Živi i radi u Кraljevu.

 „Popović je formirao svoju slikarsku fizionomiju u okvirima apstraktnog pojmovnog rečnika, definišući pritom materiju i optiku ličnog doživljaja sveta, usklađenu sa vlastitim doživljajem stvarnosti. Odvojivši se od pojavne predstave sveta i narativne kamuflaže, u svojim delima se isključivo koristi nepredmetnom prikazivačkom aparaturom. Iako umetnik ne gradi svoju slikarsku viziju oslanjajući se na sagledljive oblike postojanja, realnost koja ga okružuje se ipak na posredan način inkorporirala u njegov rad. Asocijativni nazivi njegovih slika to i potvrđuju. Slikarev put ka apstrakciji ne znači otuđenost od prirode, već prodiranje u proširene prostore novih oblasti posmatranja“,, reči su Aleksandre Popović.

Đorđe Simić rođen 1942. godine u Beogradu. Višu pedagošku školu završio u Beogradu 1962. godine, u klasi profesora Ante Abramovića. Slikarstvo, naročito akvarel, učio kod profesora Svetolika Lukića: Član ULUS-a od 1971. godine, član azijsko-evropskog udruženja „Asropa”, sa sedištem u Кunsanu, Južna Кoreja. Dugogodišnji stali član i učesnik brojnih likovnih kolonija, kao i osnivač mnogih (Tiska akademija akvarela. Beška, Goražde, Mataruška Banja i dr). Proveo četrdeset godina u službi kao nastavnik likovne umetnosti u OŠ „Svetozar Marković”, OŠ Braća Vilotijević” i Gimnaziji u Кraljevu. Pored umetničkog i pedagoškog rada bavi se i književnim radom i do sada je objavio 5 knjiga. Za svoj rad nagrađivan više puta na lokalnim izložbama kraljevačkih umetnika i Društva Zapadnog Pomoravlja. Nosilac više društvenih priznanja za doprinos u umetnosti i kulturi, od kojih izdvajamo Novembarsku nagradu – Кulturno prosvetne zajednice i diplomu Zaslužnog građanina Opštine Кraljevo za višedecenijski rad u umetnosti i kulturi. Za akvarel nagrađivan više puta na izložbama u Zemunu, Šapcu i Кraljevu, Bosanskom Brodu. Tokom 60 godina umetničke karijere izlaga na vaše od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno izlagao oko šezdesetak puta.

„U toku šest decenija izuzetno plodnog rada Đorđe Simić stvorio je jedan osoben svet umetnosti, čiji je pikturalni izraz zasnovan na akvarelu kao tehnici i dominantnom izrazu njegovog stvaralaštva. Ovu tehniku on prepoznaje kao svoj mediji, kroz koji na najbolji način može da zabeleži i iskaže svoje emocije, refleksije i sećanja. Otuda i nije čudo što ga stručna i šira javnost skoro sudbinski vezuje za akvarel, i to onaj ubedljiv, sočan i ekspresivan. Zato u kontekstu ove izložbe, stoji priča o akvarelu kao esencijalnom pravcu njegovog stvaralaštva, ali se neminovno mora progovoriti i o njegovom velikom angažovanju u svetu umetnosti uopšte. Izvesno je zato da o Đorđu Simiću možemo govoriti kao autentičnom umetniku, ali i kulturnom posleniku, čiji stvaralački opus nastaje iz širokog društvenog interesovanja i aktivizma.Svestrano obrazovan, radoznalog duha, talentovan i vredan, svoju delatnost i kreativnost ispoljava u više vidova: slikar, pedagog, pisac i likovni kritičar, muzičar, inicijator i organizator mnogih likovnih i kulturnih manifestacija, kolonija, izložbi i sl. Svojom sveukupnom aktivnošću do današnjih dana dao je veliki doprinos razvoju likovnog života u Кraljevu, najviše u decenijama poznatim kao optimističko doba obnove, kada se reaktiviraju stari i uspostavljaju novi prostori umetničkog izražavanja i delovanja“, rekla je Suzana Novčić o njegovom opusu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com