DruštvoVirus Korona

Izložba „Pandemijski žurnal“ otvorena u centru Niša

Izložba fotografija pod nazivom “Pandemijski žurnal” čiji su autori fotoreporteri Medijskog istraživačkog centra iz Niša Jelena Djukić Pejić, Saša Djordjević i Vanja Keser, otvorena je danas u Obrenovićevoj ulici u tom gradu.

Otvarajući izložbu predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić je kazao da je Medijski istraživački centar realizovao “Pandemijski žurnal” uz podršku te opštine i Grada Niša.

 

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana

„Izložba nas podseća da smo još u pandemiji. Ono što je karakteristično za taj period uvođenja vanrednog stanja je to što je opština Medijana tada podelila oko 20.000 paketa našim sugrađanima i otvorili smo 19 telefonskih linija, od kojih je sedam bilo rezervisano za lekare. Naši volonteri, njih 100 do 120 bili su po 24 sata dnevno na terenu, odazivali se na svaki poziv za kupovinu lekova, hrane“, istakao je Kocić.

On je podsetio da je opština Medijana uradila žurnal sa fotografijama iz tog perioda i volonterima koji su rizikovali svoje živote da bi pomagali građanima.

Jelena Djukić Pejić kazala je da izložba sadrži 52 fotografije koje su nastale od izbijanja epidemije korona virusa do danas.

“Fotografije služe kao podsetnik i kao vrlo važna opomena “sa čime se to još uvek suočavamo”, rekla je Djukić Pejić.


Kako je kazala, objektiv je fotografu kao štit, ali su i pored toga oni teško preživeli sve te trenutke koju su proživeli.

“Puste ulice u gradu koji je “živahan” kao naš, pse na ulici potpuno same koje nema ko da hrani, starije ljude koji su posle dva meseca prvi put krenuli da izlaze. Ta emocija ne može lako da se “proguta””, izjavila je Djukić Pejić.

Ona je kazala da joj je iz “Pandemijskog žurnala” teško da izdvoji fotografiju koja izaziva najviše emocija, ali da bi, ukoliko bi morala da to učini, onda to bila fotografija makedonskog državljanina kojeg odnose na nosilima jer mu je pozlilo u redu za vakcinu, a koji je na žalost preminuo.

Djukić Pejić je kazala da će svi zainteresovani osim danas, izložbu moći da vide i od 9. do 19. oktobra u Oficirskom domu u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com