Društvo

Izložba o tvorcu teksta čuvene pesme “Niška Banja, topla voda” u Institutu zbog koga je i nastala pesma

Zbog velikog interesovanja u zemlji i inostranstvu izložba o poznatom niškom kulturnom radniku, Dušanu Cvetkoviću – čika Duci, biće predstavljena publici u utorak 31. januara 2023. godine, u 12.00 časova, u holu stacionara Radon Instituta „Niška Banja”. Izložbu će otvoriti čukununuka Dušana Cvetkovića, Marija Marinković.

Biće izložene originalne fotografije i dokumenta koja govore o bogatom stvaralačkom opusu niškog pevača, glumca, kompozitora i sakupljača narodnih pesama.

Na otvaranje izložbe govoriće prof. dr. sci med Marina Deljanin Ilić, autorka izložbe arhivski savetnik Miljana Đorđević, i direktorka Istorijskog arhiva Niš Snežana Radović.

“Niška Banja, Niš i ovaj deo Srbije nadaleko su poznati u zemlji i svetu i zbog pesme „Niška Banja, topla voda” čiji je autor Dušan Cvetković kome, ovom izložbom, odajemo priznanje za veliki doprinos očuvanju i razvoju kulture i umetnosti u Nišu i našoj zemlji”, saopštili su organizatori.

„Niška Banja topla voda“ je jedna od srbijanskih izvornih i starogradskih pesama, raspostranjena u niškom kraju, romskog porekla. Nastala je u trenutku kada se u Banji otvaralo kupatilo, tako da je pisana najverovatnije za potrebe neke priredbe. Pesma govori o blagodetima banjske vode koje pruža Niška Banja. Omiljena je širom niškog kraja, ali je rado odsviraju i zapevaju i veliki svetski izvođači.

Dušan Cvetković rođen je 1892. u Nišu. Bio je glumac, kompozitor, vajar, operski pevač, reditelj, dramski pisac i upravnik pozorišta. Glumio je u mnogo predstava širom Jugoslavije, a napisao je više od 50 drama.

Ovom svestranom umetniku nedavno je postavljena i statua, koju su organizovali su zajedno opština Niška Banja, Lokalna fondacija Niš i akciona grupa Kantena Mundi. Čika Duci je posvećen i sokak u selu Čokot.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Prvi put sam za njega čuo prošle godine kad su mu sagradili onu bistu iza Starog kupatila u Niškoj banji. Da niste vi pisali na svom sajtu,ne bih znao ni kome je posvećena ni ko je taj čovek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com