Kultura

Izložba “Novi Jerusalim, 1999” Milana Nedeljkovića u Tvrđavi

Otvranje izložbe Miljana Nedeljkovića “Novi Jerusalim, 1999” planirano je za 15. novembar u 19 sati u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.

Umetnička pozicija Miljana Nedeljkovića zasnovana je na doslednoj usmerenosti na medij fotografije, kao područja estetskog promišljanja i istraživanja, odnosno područja društvenog angažmana. Poslednjih godina on radi na seriji fotografijana na meš tkanini, velikih dimenzija, naglašenog horizontalnog prostiranja i revidirane kompozicione strukture.

“Izložba koja će od utorka uveče biti pred niškom publikom u Paviljonu u Tvrđavi nosi naslov „Novi Jerusalim, 1999“ i ima snažnu referencu u romanu „1999.“ Borislava Pekića. Reč je o zajedničkoj skepsi dvojice autora po pitanju saznavanja i još manje mogućnosti rekonstrukcije bilo kakvih istorijskih događaja ili razumevanju nekadašnjih pogleda na određena pitanja. Nedeljković se poigrava dokumentarnim svojsvom fotografskog medija time što odabira vizuelne situacije, koje bi u jednakoj meri mogle da rasvetle načine ljudskog delanja, koliko bi nedoumica i eventualnih pograšaka po tom pitanju mogle da proizvedu”, navode organizatori.

O autoru

Miljan Nedeljković je rođen 1980. godine u Raškoj. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini. Član je ULUPUDS-a i FSS-a. U zvanje vanrednog profesora za užu umetničku oblast fotografija na Fakultetu umetnosti u Nišu izabran je 2015 godine. Izlagao je na 20 samostalnih i 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Sarajevo, Pariz, Prag, Sofija, Veliko Trnovo, lom, Beograd, Raška, Novi Pazar, Despotovac, Kragujevac, Kraljevo, Gornji Milanovac, Valjevo…). Realizovao veliki broj projekata iz oblasti fotografije, dizajna, multimedije, video produkcije, grafičkog dizajna.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com