Kultura

Izložba “Niški crtež” u Oficirskom domu na temu SVAKODNEVICA

Od četvrtka, 24. decembra, od 12 sati poštovaoci umetnosti će u velikoj sali Oficirskog doma moći da posete izložbu „NIŠКI CRTEŽ “. Tema ovogodišnje izložbe je SVAКODNEVICA. Izložba sadrži radove 62 umetnika različitih generacija iz Niša, Beograda, Novog Sada, Кragujevca, Кraljeva, Leskovca, Jagodine…

Svakodnevicu doživljavamo kao područje običnog, ni po čemu izuzetnog življenja iz dana u dan, koje je ispunjeno rutinskim i repetitivnim uobičajnim aktivnostima. Epidemiološka pandemija koja je obeležila 2020-tu godinu promenila je svakodnevne navike i obaveze, nametnuvši nove (nošenje zaštitnih maski, distanciranje, ograničevo kretanje) i izmenila našu svakodnevicu, koja je stoga ove godine drugačija od predhodnih.

„Obrađujući ovu temi, umetnici su se koncentrisali na različite segmente svakodnevice od prozaičnih aktivnosti, preko priholoških i mentalnih situacija do odnosa prema prirodi. Radovi govore o stanju u kome se nalazi savremeni čovek ali i o naporima da se odupre nedaćama svakodnevice“ – piše u predgovoru kataloga Sonja Vukašinović.

Crteži su realizovani različitim tehnikama, odišu raznovrsnošću individualnih izraza i stilova iskazanih kroz ekspresivnost poteza, virtuoznost linija, ograničenu primenu boje a na osnovu figurativnog, simboličnog i apstraktnog prikaza ili linearnog rastera.

Foto: GSLU

Svako od umetnika je na sebi svojstven način materijalizovao sopstveno viđenje svakodnevnih situacija i stanja kroz koja prolazimo i u kojima živimo.

Bratislav Bašić; Foto: GSLU

Neki od zastupljenih umetnika su: Miroslav i Miodrag Anđelković, Bratislav Bašić, Slavica Erdeljanović Curk, Ljubiša Brković, Branko Nikolov, Milan Ristić, Marion Dedić, Ana Cvejić, Jelena Šalinić, Bojan Otašević, Jovan Spasić, Dejan Ristić…

Izložba „Niški crtež“ je tradicionalna izložba Galerije savremene likovne umetnosti Niš koja se ove godine održava po dvadesetpeti put.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com