Kultura

Izložba “Niški crtež” na temu “Integracija” u Oficirskom domu

Tradicionalna izložba “Niški crtež” otvorena je 13. decembra u Oficirskom domu i trajaće do 10. januara 2019. godine. Tema ovogodišnje izložbe je “Integracija”, a zainteresovani mogu da posete izložbu svakog radnog dana i subotom od 10 do 20 časova.

“Kada se govori o integraciji i ulaganjima u kulturu EU se trudi da putem projekata stimuliše zemlje koje su u procesu integracije. Dok evropski političari kada govore o integraciji više misle na asimilaciju. Ovo intenzivno mešanje kultura, religija, jezika, stilova života i običaja, dovodi, kako u naučnom tako i u kulturnom pogledu, do novog problematizovanja pojmova kao što su identitet, pripadnost i sl.”, kažu organizatori izložbe.

Od pristiglih radova 57 umetnika komisija u sastavu Radmila Vlatković – muzejski savetnik, Milan Ristić – kustos i Sonja Vukašinović – viši kustos, odabrala je radove 44 umetnika različitih generacija i stilskih opredeljenja.

Izložba je heterogenog karaktera i nudi nam veliki broj različitih stilskih pristupa, različitih vidova apstrakcije, figurativnog prikaza i asocijacije, navode organizatori. Oni dodaju da se mnogi koriste različitim simbolima pa na metaforičan način tretiraju temu. Svaki autor ličnim likovnim izrazom i vlastitom senzibilitetu prilagođava se zadatoj temi. Veliki broj crteža pretežno je rađen u kombinovanoj tehnici, vešto uklopljenim različitim materijalima. dok je mali broj umetnika je ostao dosledan klasičnom crtežu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com