Kultura

Izložba „Netruležnost“ Jelene Кitić u Salonu 77

U četvrtak 20. aprila u 19 sati, u Salonu 77 u Tvrđavi biće otvorena izložba „Netruležnost“ Jelene Кitić.

Кroz svoj umetnički rad Jelena Кitić sprovodi jednu vrstu vizuelnog istraživanja, ali i lične potrage za prauzorom,  saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

"Stvaranje", kombinovana tehnika
“Stvaranje”, kombinovana tehnika

Nakon dugoročnog ispitivanja različitih religijskih kategorija, njen recentni rad je usmeren na pojam netruležnosti (incorruptibility), kao izuzetne materijalne postojanosti, ali i kao suprotnosti društveno-moralne erozije. Кako zapaža istoričarka umetnosti Julija Bašić, „ ona tumači simboličke radnje i njene transformacije, beležeći njihove korelacije. Ona sagledava obožavanja lika, njemu pripisanog simbolizma i sve elemente sakralnosti koji se sa njim dovode u vezu.“

“Ponovno otkrivanje signala sa početka vremena, te zaslepljujuće svetlosti koja otiskuje dobotu, mir sa svetom i ljudima, lični mir, ujedno treba da obasja trasu i unese sveopšti smisao. Pokušaj pronalaženja i posredovanja smisla izdvaja praksu Jelene Кitić iz okvira domaće kontekstualne umetnosti, nesumljivo navodeći publiku na konstuktivnu analizu trenutka”, saopštili su organizatori.

Jelena Кitić (1975, Niš) je diplomirala slikarstvo u klasi profesora Jovana Sivačkog, a magistrirala u klasi profesora Dragana Jovanovića, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Docent je za Užu umetničku oblast – Umetnički predmeti Crtanje i Slikanje na Departmanu za likovne umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Realizovala je devet samostalnih izložbi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com