Kultura

Izložba Nataše Nare Radosavljević u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba Nataše Nare Radosavljević i Autorsko veče Poetski odjeci-veče poezije, održaće se u četvrtak, 22. februara u 18 časova u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Na otvaranju izložbe biće čitana poezije Natašinih izdanja, a nastupiće i mladi solisti iz Srednje Muzičke škole.

POETSKI ODJECI
Nataša Nara Radosavljević

Međuvreme između čoveka i prirode. Ova naoko jednostavna sentenca, mogla bi da bude zajednički imenitelj najnovijeg ciklusa likovnih dela slikarke i pesnikinje Nataše Nare Radosavljević. Njena povezanost sa prirodom prenešena je u intimne impresije skladnih celina ekspresivnog lirizma vanvremenskih pejzaža
Prva etapa ( koja naginje ka impresionizmu ) sublimira Narino poimanje, odnosno, beleženje senzacija živopisnih lepota Srbije. Fragmenti lepote, šuma i vode okupanih svetlošću i umirujuće atmosfere, imaju pikturalno, ali i simboličko značenje

U drugom ciklusu dolazi do izražaja potraga za izvornim, arhetipskim značenjima.

Ekspresija i snaga- njihova su vodilja. Taj način upotrebe likovnih elemenata pokazuje nam izuzetnu umetničku vitalnost i pronicljivost. Slike plene snagom izraza, bogatom teksturom i akcentovanjem ogoljenog korenja, vešto utkanog u prizore.

Varirajući ga u različite kompozicione i koloritske celine, umetnica prenosi autentični doživljaj viđenog

Povezivanje sa prirodom je žudnja savremenog čoveka, pa tako i u opusu Nataše Nare Radosavljević, pejzaži čine posebnu grupu sentimenata – ličnih doživljaja prirode, slobodnih igara likovnih elemenata, ostvarenih kroz novo sagledavanje realnosti i promenljivosti okoline.
Maja Živanović, likovni kritičar

Nataša Radosavljević NARA rođena je 1968. godine u Jagodini. Apsolvirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu i završila Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u istom gradu. Živi i radi u Beogradu baveći se slikanjem i pisanjem poezije. Imala je više samostalnih i učesnica je više grupnih izložbi.

Dobitnica je nagrade u Jagodini 1995, na nagradnom konkursu KLUJ – a i na majskoj izložbi scene “Crnjanski” u Beogradu 2002. godine.

Na Svetskom sajmu umetnosti u Parizu, njena slika EPIFANIJA je odabrana za zvaničnu predstavnicu francuske galerije MECENAVIE, preko koje je izlagalo preko 50 autora iz celog sveta, a slika je ušla u Sajamski katalog za 2023.godinu. Ta ista slika je izabrana od strane Sajamskog žirija za jednu od najboljih slika galerije MECENAVIE. Na sajmu je izlagalo 500 autora iz celog sveta, a za katalog je izabrano 250 autora.

Objavila je četiri knjige poezije: “Protok energije” , 2011, “Sažimanje”, 2014, “Poljubac tišine”, 2018. godine i “Tihovanje Tihuvanje” , 2022. godine. Ova knjiga prevedena je na makedonski jezik i objavljena dvojezično. Bavi se i kaligrafijom i dizajnom nakita.

Član je Udruženja književnika Srbije i ima status samostalnog umetnika.

Izložba je otvorena do 8. marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com