Kultura

Izložba Moderno=sveže; savremena slovenačka grafika u Oficirskom domu

Izložba Moderno=sveže ; savremena slovenačka grafika, autora mr Brede Škrjanec muzejskog savetnika biće otvorena 15. juna u 20 sati u Oficirskom domu.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš ovu izložbu realizuje sa Međunarodnim grafičkim centrom iz Ljubljane.

Postavka će obuhvatiti radove desetoro savremenih slovenačkih grafičara, različitih generacija, aktivnih na domaćoj i internacionalnoj likovnoj sceni: Vesna Drnovšek, Oliver Pilić, Helena Tahir, Miha Erič, Črtomir Frelih, Matjaž Geder, Svetlana Jakimovska Rodič, Nataša Mirtič, Zora Stančič i Sonja Vulpes. Pomenuti umetnici predstaviće se delima nastalim u poslednjih šest godina.

Izbor umetnika i radova zasnovan je na tematskim i konceptualnim trendovima u savremenoj grafici i umetnosti uopšte.  Prema rečima mr Brede Škrjanec, pomenuti autori stvaraju slike našeg vremena koje su fluidne i multidisciplinarne kako u pristupu, tako i u jeziku i istraživanju.

“Većina njih pomera granice grafičkog medija, koristeći širok spektar tehničkih, konceptualnih i formalnih praksi. Imaju specifičan i interdisciplinarni pristup i kombinuju tradicionalne metode štampe sa različitim medijima i strategijama prezentacije. Radovima odgovaraju na globalne političke preokrete izražene u militantnosti, usponu autoritarnih režima, ili, sa posebnim fokusom na pol i različitost, istražuju kako strukture moći u društvu oblikuju identitet. Druga važna tema odnosi se na pejzaž, ekologiju, i način na koji ljudi reaguju na ekološke izazove”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com