Kultura

Izložba “Milenium” u Nišu povodom obeležavanja 105 godina od Prvog balkanskog rata

Veliki jubilej, 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata biće proslavljen u Nišu 27. oktobara u zdanju Oficirskog doma, a svečanost će upriličiti izložba niškog umetnika Ilije Fonlamova Franciskovića.

Pregovori o obeležavanju ovog značajnog jubileja traju već duže vre,e, kažu u NKC-u, a poslednje pripreme su u toku.

Izložba „Milenium“ Ilije Fonlamova Franciskovića koja će biti otvorena 27. oktobra, letos je organizovana u Podgorici povodom jubileja 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje.

Međutim, kako navode orgnizatori, U Nišu će ona u velikoj meri biti drugačija od one koju je javnost imala prilike da vidi u glavnom gradu Crne Gore.

„Publika će u Nišu moći da vidi znatno veći broj dela od onog koji je publika videla u Podgorici. Niški „Milenium“ će obuhvatati trideset dela među kojima će biti izloženo sedamnaest portreta ličnosti iz istorije srpskog i crnogorskog naroda, ali i krajolici, te vedute države koja je, po dogovoru saveznika Prvog balknaskog rata, prva objavila rat Osmanskoj imperiji 8. oktobra 1912.“, objašnjavaju u Niškom kulturnom centru.

Oni ističu da izložba na najbolji način prenosi poruku zajedništva koju su Srbija i Crna Gora, kao tadašnji saveznici, ali i kao susedne države danas, oduvek negovale.

„Milenium“ će svečano otvoriti gradonačelnik Niša Darko Bulatović, dok se na svečanosti, pored istaknutih Nišlija iz domena politike, sporta, umetnosti i kulture, očekuju i pripadnici diplomatskog kora iz prestonice, pre svih ambasadori država učesnica u Prvom balkanskom ratu, ali i ostalih država u regionu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com