Kultura

Izložba “Manuskript” Biljane Janković u Paviljonu u Tvrđavi

U Paviljonu u Tvrđavi, u četvrtak 6. aprila u 19 časova, biće otvorena izložba “Manuskript” Biljane Janković.

 

Beležeći intuitivno poput seizmografa natpise kao neku vrstu ideograma ili vizuelne metafore Biljana Janković na sugestivan način istražuje pojave i stanja vezane za dnevne događaje kombinujući različite likovne tehnike od akrilika, ili ulja na platnu, grafike , kombinovane tehnike, zidnih instalacija, kolaža do fotografije.

Od 2013.godine posvećuje se kompleksnom slikarstkom postupku počevši od ideje nastanka i porekla drevnih rukopisa koja su poslužila kao povod za novo, vizuelno razmišljanje u kome se stvaralački proces nameće kao spontani izazov.

Značajan deo složenog koncepta sačinjavaju crteži koji nastaju od jedne rečenice koja se ponavlja, ali uvek u novom obliku preklapanjem ili poništavanjem prethodne otvarajući mogućnosti za nova i nova iščitavanja.

Pored toga, različiti segmenti serije razlikuju se po intenzitetu, gradaciji, teksturi, sugerišući dejstvo nevidljivih sila unutra i spolja , dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog.

Analizirajući ritam unutrašnjih energetskih promena Biljana Janković zalazi u uzvišena meditativna stanja u kojima se neprekidno ponavljanje formuliše kao neka vrsta mantre.

Promenom materijala, formata, shema, rečenica na vešt, studiozan način nagoveštava komunikaciju došavši do opštih univerzalnih pruka koje poprimaju dimenzije bezvremenog, večnog.

Кreirajući uz pomoć različitih merijala tajnovite, zagonetne sisteme koji poseduju sopstvene unutrašnje vibracije Biljana Janković postupno dolazi do autentične prostorno-dvodimenzionalne slike formirajući autentičan likovni govor.

Izložba će biti otvorena do 23. aprila, svakog dana osim ponedeljka od 12-17 sati.

Biljana Janković je rođena u Nišu (1974). Diplomirala (2001) na Fakultetu Likovnih Umetnosti Cetinje, Crna Gora, gde završava i Magistarske studije (2005) na slikarskom odseku.

Učestvovala je na preko 100 grupnih izlaganja u zemlji/Beograd, Novi sad, Niš/ i inostranstvu /Južnoafrička Republika; Velika Britanija; Francuska; Bugarska; Bosna i Hercegovina; Crna Gora/

Samostalno se predstavila 7 puta: u Beogradu/2020./ Кotoru/2008/, Nišu /Salon 77, 2002 i 2006 i u NКC, 2006, / Galerija Кlub akademija Niš/2004./, Galerija studentskog kulturnog centra Beograd /2002/, Galerija Srpskog Poslanstva Cetinje, Crna Gora /2001/

Radi u Umetničkoj školi u Nišu od 2005. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com