Kultura

Izložba Likovne kolonije Sićevo u Trsteniku

Galerija savremene likovne umetnosti Niš u okviru mećugalerijske saradnje organizovala je izložbu Likovne kolonije Sićevo 2020-2021. u Trsteniku u Likovnom salonu Doma kulture.

 

“Ljubiteljima likovne umetnosti u Trsteniku biće predstavljena dva saziva Likovne kolonije Sićevo koja su objedinjena u jenoj izložbi.”, saopštili su organizatori.

Foto: GSLU

Naime, godine 2020. zbog pogoršane epidemiološke situacije zarazne bolesti Covid 19 Кolonija je održana putem on line platforme. Učesnici su bili Nikola Džafo iz Novog Sada, Jarmila Vešović, Danijela Fulgosi i Ivana Ivković iz Beograda, Milovan Panić iz Pančeva, Nataša Dejanović i Vladimir Stanković iz Niša.

“Umetnici su u virtuelnim turama kroz Sićevo upoznali deo autentične atmosfere, živopisne predele i čuvenu klisuru. Zahvaljujući digitalnoj platformi, učesnici Likovne kolonije Sićevo 2020. su kroz razgovor razmatrali niz značajnih pitanja kao što su uticaj pandemije na umetnost, stvaraoce, društvo uopšte, značaj kulture i njeno mesto u virtuelnom svetu, položaj i budućnost kolonija u aktuelnim uslovima i sl, a publika je bila u prilici da sve prati putem facebook stranice.”, kažu u GSLU.


Znatno povoljnija situacija bila je 2021. godine, kada su se umetnici okupili u Sićevu željni druženja i slikanja u živopisnom ambijentu posle više od godinu dana izolacije. Tako su 58. saziv Кolonije sačinjavali: Milovan Čikić iz Gradiške, iz Bosne i Hercegovine, Dragan Mijač Brile iz Crne Gore, Đorđe Sokolovski, Milica Ružičić i Tara Rodić iz Beograda, Jovan Spasić iz Vlasotinca, Ivan Milenković iz Leskovca, Jelica Ašanin i Miljan Nedeljković iz Niša.

Izložbom Likovne kolonije Sićevo 2020 -2021. Galerija savremene likovne umetnosti predstavlja samo deo svog bogatog Fundusa / 1834 inventarne jedinice / koji je većim delom nastao zahvaljujući Likovnoj koloniji Sićevo.
Izložba će trajati do 4.avgusta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com