Kultura

Izložba kostima „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ u Niškom kulturnom centru

U Niškom kulturnom centru večeras je zakazano otvaranje izložbe kostima „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ Tijane Sićević, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati.

„U okviru izložbe „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“ biće predstavljena tri izvedena jedinstvena kostima, uz umetničke, tehničke i radne skice, koje su nastale proučavanjem mongolske kulture. Želja za izučavanjem mongolske kulture potiče iz knjige „Džingis Kan i stvaranje savremenog sveta“, saopšteno je iz Niškog kultunog centra.

Prema rečima organizatora, Džeka Vederforda koji kroz život Džingis Kana, prvobitno zvanog Temurdžina, opisuje nastanak i razvoj Mongolske države. Kao što i sam naziv knjige Džeka Vederforda glasi, napravljena je paralela između tradicionalnog života mongolskog naroda koji se prožima od raznih plemena, formiranja države Mongolije, njenog razvoja i onoga što ona danas predstavlja u savremenom društvu, paralela koja je prikazana kroz kostim. Upotrebom tradicionalnih i savremenih materijala. Postoji legenda koja se i danas prenosi sa kolena na koleno da je mongolski narod nastao od velike ljubavi između crvene košute i plavosivog vuka, što se dovodi u paralelu Džingis Kana i njegove velike ljubavi Borte, zbog koje je promenio zakon.

„Pored edukacije, cilj izložbe je da podstakne posetioce da razmišljaju i prave paralelu između tradicije i savremenog, u bilo kom segmentu života. Zbog opisa Džingis Kana „kako mu se u očima vidi plamen“, na kostimu izrađenom za njega, korišćen je narandžasti kolorit sa crvenim akcentima. Plava boja, koja se prožima kroz korišćenje tradicionalnih mongolskih ornamenata. Prisutnost belog krzna nas neprestano podseća na legendu o velikoj ljubavi između dve životinje. Nasuprot kostima slavnog Džingis Kana realizovan je kostim hrabre i nežne žene, velike ljubavi ovog ratnika. Borte prati glas nežnog bića, koje je pretrpelo veliku žrtvu surovog nomadskog života. Nežnost i duhovnost, koju ona nosi u sebi, prikazana je prelivanjem od bele ka nebo plavoj boji. Treći kostim je kostim njihovog sina i povezuje prethodne dve ličnosti, a opet otkriva mnogo o samom sebi.

„Forma kostima uzeta je od izvornog kozačkog kostima, jasno ocrtava kojom teritorijom je vladao sin čuvenog ratnika Džingis Kana.Živeo je i vladao, bio je prisutan, ali ono što je ostavio za sobom nema trajni trag njegovog postojanja. Na radnim dokumentima (skice, fotografije) se mogu videti kostimografske skice i koji je to put od ideje do realizacije kostima“, ističu organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button