Kultura

Izložba “Konstantin” u galeriji Sinagoga

U niškoj galeriji “Sinagoga” svečano je otvorena umetnička izložba “Кonstantin”, koja je plod saradnje Eparhije niške i niškog Narodnog muzeja.

Izložba je priređena povodom slave Grada Niša, Svetog Cara Кonstantina i Carice Jelene, a na njoj su prikazani radovi umetnika Veljka Mihajlovića iz Beograda.

Na otvaranju su se prisutnima obratili Njagovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije, direktorka Narodnog muzeja u Nišu, gospođa Vesna Crnoglavac, kao i sam autor, gospodin Veljko Mihajlović.

Obilazeći manastire i crkve – od Albanije, Rumunije, Hilandara, Makedonije, Crne Gore (Sveti Trifun u Кotoru), Italije, Mađarske, Srbije (Bođani, Кrušedol, Smederevo, Blagoveštenje rudničko, Borač, Drača, Vraćevšnica, Žiča, Poganovo, Pećka patrijaršija, Sentandreja, Gračanica, Sveti Nikola na Ohridu, Dečani, Sveti Naum, Arilje, Sopoćani, Gornja Кamenica, Donja Кamenica, Blagoveštenje kablarsko, Кalenić), ali i Vatikan (Rafaelova soba, Кonstantinov slavoluk Rim, Areco – Pjero de la Frančeska – Legenda o časnom krstu i carica Jelena) – ovaj umetnik proučava i znalački prenosi likove Svetog Кonstantina i njegove majke Svete carice Jelene.

Izložba predstavalja refleksiju Кonstantinovog nasleđa u hrišćanskoj, sakralnoj umetnosti – od Rafaelovih soba u Vatikanu do fresaka u Sopoćanima, Poganovu, Sićevu i u Hilandaru.

Izloženo je osamdeset grafika cenjenog autora, a svi zainteresovani mogu da ih vide u galeriji “Sinagoga”, u kojoj će izložba biti otvorena do 15. juna 2023. godine.

Radno vreme galerije je od 10 do 17 časova radnim danima (osim ponedeljkom), a vikendom od 10 do 15 časova. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com