Kultura

Izložba kaligrafije “Egzaktno i apstraktno”, niškog kaligrafa Aleksandra Stankovića u Despotovcu

Izložba kaligrafskih radova “Egzaktno i apsktraktno”, niškog kaligrafa Aleksandra Stankovića, otvorena je 15. oktobra u Despotovcu, u Centru za kulturu “Sveti Stefan, despot srpski”.

Kako autor izložbe Aleksandar Stanković navodi, izložba je pokušaj da se očuva kaligrafija, kao jako specifična vrsta ljudske delatnosti, jer se njome bavi malo broj umetnika u Srbiji.

Kaligrafski rad Aleksandra Stankovića; foto: privatna arhiva

Izložba se sastoji od tri ciklusa, a otvorio je akademski slikar Srećno Zdravković.

Foto: privatna arhiva

“Jedan ciklus je “Dah vekova” koji prati razvoj pisama kroz vekove. Drugi ciklus nosi naziv “Riznica” – to su stihovi, citati iz lepe književnosti, koji su ostavili na mene jako veliki uticaj i treći je ciklus “Trzaj” koji je u stvari slika duševnog stanja mene dok slikam i dok radim”, objašnjava Stanković.

Aleksandar Stanković je rođen 1975. godine u Nišu, a kaligrafijom se bavi više od deset godina. Pored latinične i ćirilične, pipe i arapsku kaligrafiju – više stilova.

Autor je nekoliko samostalnih i učestvovao je na mnogim grupnim izložbama, likovnim kolonijama i umetničkim manifestacijama.

Kaligrafski radovi Aleksandra Stankovića; foto: privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com