Kultura

Izložba kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” Aleksandra Stankovića

Izložbe kaligrafija „Egzaktno i apstraktno” Aleksandra Stankovića biće otvorena u četvrtak 7. novembra 2019, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 časova.

Aleksandar Stanković je rođen 1975. Godine u Nišu. Кaligrafijom se bavi više od deset godina. Pored latinične i ćirilične piše i arapsku kaligrafiju – više stilova. Učesnik više manifestacija ( Dani ćirilice Bavanište, Nišvil, Veče satire stvaralaca u kulturi). Takođe je pisao zahvalnice i prigodne tekstove. Do sada je imao tri samostalne i dve grupne izložbe. Učesnik je likovnih kolonija Boljevac i Boža Ilić. Pisao je odgovarajuće tekstove arapskom kaligrafijom za ambasade kao i za arapski kulturni centar. Njagova tri rada se čuvaju u hilandarskoj riznici kao i u manastiru Lipovac. Pisao je hadžijske gramate, učesnik je izložbe 28. art market u Beogradu.

Član je Likovnog udruženja LUNA.

“Autor je trajno zaokupljen poetikom slova”, ističu u NKC-u.

Ciklus „Dah vekova“ prati razvoj pisma kroz vekove. Tamo gde je to moguće tekst o pismu je pisan onim pismom o kojem govori (fraktura, humanistika,uncijala); Tamo gde to nije bilo moguće, tekst govori o periodima u umetnosti, tako da je ciklus i svojevrstan čas iz istorije umetnosti.

Ciklus „Riznica“ su stihovi, citati iz lepe književnosti koje su ostavile snažan utisak na autora. Lirska duša autora koja traga za onim duboko iskonskim

Ciklus radova „Trzaj“ predstavlja unutrašnje stanje duha što je i predmet interesovanja. Nema umetnosti bez pokreta, a iz pokreta trzaj kojim doživljavam prasak emocija. Sve slike govore o mojim unutrašnjim stanjima, o porivu za stvaranjem kao i o emociji.

PROČITAJTE JOŠ:

Aleksandar Stanković – Vrhunski umetnik i borac za afirmaciju kaligrafije

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com