Kultura

Izložba “Impuls života” Jasmine Miletić

„Impuls života“ naziv je samostalne izložbe Jasmine Miletić koja će biti otvorena u nedelju 14. aprila od 20 sati u kafeu Dnevna soba.

Izložbu čine slike na kojima su oslikane osnovne vrednosti života – težnja, podsticaj, nagon i ljubav. Ljubav prema veri, bogu, deci, prirodi, životinjama.

Jelena se umetnošću bavi nepunih dvadeset godina, a opredelila se za ikonopisanje nakon časova ikonopisanja u organizaciji Udruženja zanatlija „Esnaf – Niš“. U periodu od 2005. do 2012. godine radila je kao nastavnik ikonopisa.

Na slikama osim svetaca i verskih motiva preovladavaju i motivi prirode, životinja, sve ono što u sebi nosi čistu ljubav, iskrenu i nepromenljivu, ma koliko da se vreme u kojem živimo menja. Posetioci će imati priliku da vide i portret cara Dušana koji svojim zakonikom podseća da se strogo kažnjava sve ono što je van božjih zapovesti i van ljudske časti“, objašnjava umetnica.

Jasmina Miletić je do sada izlagala na više od 20 grupnih izložbi, od čega su dve u Parizu i Roterdamu. Poslednji put izlagala je na grupnoj izložbi Udruženja likovnih umetnika „Luna“ iz Niša u oktobru 2018. godine.

Dobitnica je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju: „Majstorsko pismo – umetnik ikonopisac“ 2012. godine, „Zlatna značka – Škola ikonopisa Ostrog“ koju je dodelila Zanatska komora Srbije 2008. godine, „Zlatni trofej – nagrada za dostignuće u karijeri ikonopisanja“ iz 2010. godine, a dobitnica je i pisanog blagoslova Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja povodom 220 godina postojanja Esnafa 2012. godine.

Na otvaranju izložbe nastupiće Marijana Davinić sopran uz pratnju Nikole Đorđevića na gitari. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com