Kultura

Izložba grafika umetnika iz Meksika u Oficirskom domu u Nišu

“Grafičke vizije 5“ naziv je izložbe koja je predstavljena u galeriji Oficirskog doma. Izložba je deo projekta kontinuirane međunarodne saradnje mr Leposave Milošević Sibinović akademskog vajara i slikara iz Čačka sa meksičkim kolegama, a organizator je Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša.

Reč je o radovima koji su nastali u Meksiku, zemlji bogate umetničke tradicije, u Ateljeu za istraživanja i produkciju grafike Carlos Olachea.

Izložba predstavlja novi segment Projekta međunarodne saradnje i nastavak je prethodne četiri izložbe koje su imale odličan prijem kod publike, stručne i šire kulturne javnosti. Ono što je specifično za izložene radove, jeste da nam donose spoj meksičke tradicije i kulture i savremeni likovni pristup. Sva dela imaju svoj specifičan i prepoznatljiv rukopis, i tehnički su dobro i kvalitetno obrađene grafike”, kaže autorka izložbe mr Leposava Milošević Sibinović.

Postavku čini 31 delo koje potpisuju  Eneida Hernández Domínguez, Itzel Casimiro Cruz, Martha Muñoz Aristizabal, Diana Morales Galicia, Мónicа Gutiérrez Martínez.

Svih pet meksičkih autora učesnici su brojnih bijenala i radionica i dobitnici nagrada i priznanja. Njihova dela su izuzetno cenjena u svetskim umetničkim centrima”, navodi autorka izložbe.

Dela meksičkih umetnika do sada su videli ljubitelji umetnosti u Novom Pazaru i Beogradu, a Nišlije mogu da ih pogledaju  do 1. jula. Ulaz je besplatan.

Mr Leposava Milošević Sibinović je umetnik bogatog iskustva. Diplomirala je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u klasi prof. Miodraga Živkovića, u Beogradu,1974. gde je pohađala postdiplomske studije.

Kao stipendista vlade Meksika u okviru međunarodne kulturne saradnje Meksika i Jugoslavije 1977-78. godine  magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne škole likovnih umetnosti (Akademija San Karlos), u klasi Valdemara Šjolandera Siudad Meksiko, nakon čega je još dve godine živela u Meksiku profesionalno se baveći metnošću.

Poslednjih 35 godina živi u Beogradu i u statusu samostalnog istaknutog umetnika, radi monumentalnu i galerijsku skulpturu, uljane slike i akvarele.  Član je ULUPDS-a i ULUS-a. Izlagala je na 55 samostalnih izložbi, od čega 16 u inostranstvu, 400 kolektivnih u zemlji i inostranstvu, dobitnik 27 nagrada i priznanja za umetničku aktivnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com