Kultura

Izložba “Grafika i crtež” u Paviljonu u Tvrđavi

Radovi više od 130 studenata sa tri fakulteta umetnosti, prvi put u Nišu

Tradicionalna studentska izložba crteža i grafika postavljena je u Paviljonu u Tvrđavi.

Čine je radovi više od 130 studenata različitih godina studija umetnosti iz cele Srbije.

Izložba je nastavak tradicije započete pre devet godina, a ovo je prvi put da se, u saradnji sa niškom Galerijom savremene likovne umetnosti, organizuje u Nišu.

Do sada su radovi studenata bili izlagani u Novom Sadu i Beogradu. Mi smo se priključili pre dve godine, jer je kvalitet niške katedre grafike i crteža neosporan i treba ga predstaviti javnosti. Ovo je jedan od načina. Selekciju radova izvršili su profesori – mentori studenata”, kažu na Fakultetu umetnosti Univerziteta Niš.

Izložba “Grafika i crtež”, traje do 11. aprila 2021. godine, a radno vreme Paviljona je od 12 do 17 sati.

Foto: A.P

Sada, 2021, potreba za izlaganjem studentskih radova veća je nego ikad, što se da videti na osnovu broja studenata koji su predstavili svoja grafička dela. Izloženi radovi refleksija su novonastalog stanja izazvanog pandemijom, oni nam prenose osećanja, snalaženja i nesnalaženja, nedoumice i uverenja”, kaže Anica Radošević Babić, profesor sa departmana za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je zajedno sa koleginicom Bilјanom Vuković, sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 2012. godine pokrenula ovu izložbu.

Foto: A.P.

Ideja je prezentovanje aktuelne studentske produkcije umetničkih grafičkih radova, kao i povezivanje i motivisanje studenata umetnosti za buduća postignuća.

Prva izložba je održana na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2012. godine. Nekoliko godina zaredom organizovana je u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, sve do 2019. godine kada je izložba realizovana u Novom Sadu u velikoj galeriji Svilare-kulturne stanice gde su svoje radobe prvi put predstavili i studenti Fakulteta umetnosti iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com