Kultura

Izložba Gorane Stojkov iz ciklusa “Zaide” u Salonu 77 u Niškoj tvrđavi

U Galeriji “Salon 77” u tvrđavi, u četvrtak 4. avgusta u 20 časova biće otvorena izložba radova iz ciklusa “Zaide” Gorane Stojkov.

Gorana Stojkov je rođena 1993. godine u Nišu. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek keramika, u klasi profesorke Lane Tikveše.

Samostalno izlagala dva puta u Beogradu Galerija Beogradske tvrđave – Stambol kapija, 2015. i izložba crteža i keramike, Galerija Blatobran, 2019. Učestvovala je na preko deset kolektivnih izložbi u Nišu, Beogradu,
Velikoj Plani, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu i Belgiji.

Dobitnica je nekoliko nagrada:

Interetno festival „Ex Libris”, Nagrada “Zlatni paun” , Subotica, 2010, VI Međunarodni konkurs za grafiku „Always green, always blue”, nagrada za grafiku, Poljska, 2011, Nagrada sa 39-og Internacionalne izložbe lepih umetnosti, „The rose of Lidice”, 2011, Češka., Nagrada na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu za najbolji opus malog formata, 2015, Nagrada ULUPUDS-a za najveća dostignuća u oblasti keramike, Beograd, 2018.

Na ovoj izložbi keramika, tekstil, crteži i sam prostor, čine celinu i spajaju se u jedinstven rad – instalaciju, koji nosi naziv „ZEIDE“.

Umetnica spaja različite medije i izraze čineći transverzalu kroz različite kulture i estetske i filozofske obrasce tih kultura. Spajanje slojeva prošlosti i istorije sa savremenim iskustvom življenja ona na sebi svojstven način prenosi zaključke svog doživljaja. Кoristeći se klasičnim likovnim jezikom, sa pažljivo biranim segmentima, postavku čine krajnje proćišćenom, svedenom ali pre svega savremenom i inovativnom. Кroz upotrebu tradicionalnih tehnika i materijala u novom i drugačijem kontekstu, kao i stavljajući težište svog rada na lični i emocionalni doživljaj, Gorana Stojkov redefiniše crtež, keramičku skulpturu i prostornu instalaciju na krajnje neobičan i iznenađujući način, svedočeći o tome da likovnost i koncept ne moraju biti suprostavljeni pristupi. Кeramički objekti u prostoru čine osnovu cele priče.

„Tradicionalni oblici ženskih papuča interpretirani u porcelanu, krhki i prefinjeni, sasvim beli ili sa zlatnim detaljima… Predmeti koji se povezuju sa mekoćom i toplinom doma, transformisani materijalom u bezvremena svedočanstva o životu žena i njihovim sudbinama kroz vekove pa sve do današnjih dana. Belina i praznina ispunjavaju nas čudnom setom i čežnjom za onima koji nedostaju, simbolizuju zaustavljene trenutke života, zauvek okamenjene i sačuvane u ovim predmetima i sećanjima.

Nasuprot ovim keramičkim objektima koji predstavljaju individualno i intimno, lične priče i sudbine, stoje crteži i sam prostor i arhitektura galerije. Dostojanstveno i uzvišeno, ali i hladno i neumoljivo suprostavljaju večnost i istoriju života pojedinaca čineći da se istovremeno osećamo malima i nebitnima, ali i da još više cenimo prolazne trenutke ljudske egzistencije. Suprotstavljene emocije, fascinacija vizuelnim i taktilnim senzacijama, nemir i zapitanost, pratiće još dugo svakog posetioca koji se prepusti magiji ove izuzetne postavke.“ istakla je Lana Tikveša, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com