Kultura

Izložba fotografija maski “Provokativna lica” poziv na novo iskustvo posmatrača

Od 4. avgusta, od 19,30 sati, svi zainteresovani mogu da pogledaju izložbu mladog Nišlije Filipa Cvetkovića, diplomiranog umetnika i diplomiranog ekonomiste, koja se održava u okviru propratnog i glavnog programa na Nišvil džez festivalu. Radove koje ovaj talentovani Nišlija izlože zapravo su fotografije maski koje je on radio sarađujući sa Narodnim pozorištem u Nišu. Naziv izložbe je “Provokativna lica” i poziv je na jedno novo iskustvo posmatrača.

“Izložba je zapravo skup radova koje sam radio od 2012. godine. Moje prvo angažovanje je bilo u Pozorištu lutaka, a nakon toga sam počeo da sarađujem i sa Narodnim pozorištem u Nišu kao i Pozorištem u Pirotu. Za sedam godina sam uradio dovoljan broj maski da mogu da uradim samostalnu izložnu. Sam naziv izložbe “Provokativna lica” je proistekao iz toga što svako od nas ima na neki način masku, a glumci imaju i treću, masku koju im daje lik koji glume”, kaže Filip i dodaje da će na izložbi biti izložene 22 maske, odnosno 22 fotografije. Naglašava da su  maske inspirisane i da su u njih ugrađeni elementi Afrike i indonežanske kulture.

Filip je uradio puno maski za dosta predstva i sve su one deo njega i njegove nepresušne inspiracije, ali kao i svaki umetnik koji stvara tokom vremena shvati da su mu neka od dela koje je oživeo posebno draga. Tako je i sa ovim mladim umetnikom.

Foto: Filip Cvetković, privatna arhiva

“Dosta maski mi je drago, zapravo svaka na svoj način je ostavila neki trag u meni, ali kada se malo pomerim od njih i kada sve sagledam sa neke distance mislim da posebno mesto pripada maskama iz predstave Herostrat, Narodnog pozorišta, a kada se radi o Pozorištu lutaka posebno su mi drage maske koje sam radio za jednu novogodišnju predstavu. Zadatak koji sam imao je da svojim maskama glumce Dejana Gocića i Tomu Bibića na neki način transformišem u zle sestre”, objašnjava Filip.

Filip Cvetković kaže da je kod pozorišnih maski najvažnije da se njima istakne sam karakter lika. To od umetnika zahteva da i on sam, kao i glumac, dobro upozna lik na kome radi.

“Na taj način lik u predstavi izgleda uverljivije. Do sada sam, radeći sa glumcima, uspevao u tome”, kaže Filip i dodaje: “Nije teško napraviti masku za određeni lik. Najvažnije je da  konačan rad ima svoju jedinstvenu priču, priču iza koje se krije  lik i koju želim svojom maskom da izvučem na površinu”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com