Kultura

Izložba „Dnevnik diskontinuiteta“ u Salonu 77

Izložba „Dnevnik diskontinuiteta“ Nine Todorović biće otvorena izložba od sutra, 15. septembra od 19 sati do 2. oktobra u Salonu 77 u Tvrđavi.

Sa radom Nine Todorović publika u Nišu upoznala se kroz referentne selekcije kustosa, koje su poslednjih godina realizovane u izložbenim prostorima Galerije SLU. Prvu samostalnu izložbu ove umenice u našem gradu čini tridesetak kolaža, jedanast video radova i jedna umetnička knjiga.

Foto: GSLU Niš

Veoma bogat dosadašnji opus umetnice Nine Todorović odlikuje konsekventno nadovezivanje ciklusa. Usaglašenost repertoara povoda iskazivanja i upotrebljenih medija doprinose utisku kontinuirane odmerenosti i ubedljivosti.

Foto: GSLU Niš

U tekstu koji prati izložbu„Dnevnik diskontinuiteta“, istoričarka umenosti Jelena Matić zapaža da je pojam prostora, u širini svoje višeznačnosti, utkan u delo NineTodorović. Ona dodaje da aktuelna postavka predstavlja „korak dalje u autorkinom istraživanju sopstvenog bića kroz različite slike grada, arhitekture, pejzaža, običnih predmeta, dela antičke i renesansne umetnosti i mnogih drugih motiva“. Po rečima same umetnice, ovi radovi „već nekoliko godina nastaju kao dnevna beleška – reakcija na dnevne događaje poput odloženih planova, putovanja, ili izgradnje grada kombinovane sa ličnim, intimnim doživljajima različitih pojava“.

O AUTORU

Nina Todorović je rođena u Beogradu 1973. godine. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Doktorirala je 2014. godine, pod mentorstvom dr Milete Prodanovića.

Aktivno izlaže od 1995. godine i do sada je realizovala 47 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi. Učestvovala je i na brojnim likovnim kolonijama, radionicama i veb projektima u zemlji i inostranstvu (Kanada, Belgija, Mađarska, Makedonija, SAD, Slovenija, Estonija, Nemačka, Italija, Švajcarska, Rusija, Švedska, Velika Britanija, Australija, Urugvaj, Argentina, Egipat, Francuska, Austrija).

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada. Radovi joj se nalaze u stranim i domaćim muzejima i javnim i privatnim kolekcijama.

Član je ULUS-a od 2000. godine, sa statusom samostalnog umetnika.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com