Kultura

Izložba digitalnih grafika SJAJ ZVEZDA Miljane Radenković

U Galeriji Niškoog kulturnog centra od 24. novembra biće postavljena izložba digitalnih grafika SJAJ ZVEZDA Miljane Radenković. Ovom izložbom autorka nastavlja da kritički preispituje društvenu stvarnost i promišlja o istorijskim, ideološkim, društvenim uslovima savremenosti, s tim da ovoga puta u fokus svog istraživanja postavlja političke aktuelnosti, globalne i lokalne, navode u NKC.

 

Кoristeći se svedenim likovnim jezikom i čineći minimalne intervencije, ona kreira jednostavne i čitljive grafičke forme koje podsećaju, provociraju i opominju posmatrače.

“Miljana Radenković zauzima društveno odgovoran stav, a svoju kritiku savremenog društva izražava čitljivim vizuelnim formama koje publika trenutno prepoznaje, ali kompleksno tumači. Svoje angažovane stavove otvoreno zastupa, premda domete istih „ograničava“ – poruke ostavlja na danas već tradicionalnom mediju plakata/printa velikog formata zadržavajući tako svoju (primenjenu) umetnost u (galerijskom) prostoru umetnosti. Ili pak samo publici prebacuje odgovornost nadajući se da će ona poruke prosleđivati dalje”, objašnjava doc. dr Mia Arsenijević, slikar i teoretičar umetnosti i medija.

Miljana Radenković diplomirala je i master akademske studije završila na Fakultetu umetnosti u Nišu, na studijskom programu Grafički dizajn. Doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Primenjene umetnosti i dizajn. Radi kao asistent na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Ostvarila je niz realizovanih projekata i publikovanih radova iz oblasti grafičkog dizajna. Dobitnik je više nagrada u domenu primenjenih umetnosti. Priredila je dvadeset i pet samostalnih izložbi i učestvovala na više od sto pedeset kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu (Japan, Кipar, Rusija, Češka, Brazil, Portugal, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Makedonija, Crna Gora i Srbija). Član je ULUPUDS-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com