Društvo

Izložba crteža Vesne Dimitrijević u Paris art-u

Izložba crteža “Balans” umetnice Vesne Dimitrijević biće otvorena u nedelju 6. maja od 20 sati u kafe galeriji Paris Art (Mije Petrovića 4b).

Ovo je četvrta organizovana izložba u kafe galeriji Paris Art od sredine aprila kada je počeo novi ciklus predstavljanja niških umetnika. Trenutno je u kafe galeriji Paris Art postavka Dunje Ćirić pod nazivom “ŠpaklaLica“.

O izložbi „Balans“

“Savršenstvo ne postoji ali jedna stvar koja je najbliža savršenstvu i koju jedino možemo dostići je balans. Često ljudi savršenstvo poistovećuju sa perfekcionizmom. Ja svoj balans u praksi na svojim radovima stvaram prihvatanjem spontanih oklinosti, korišćenjem likovnog jezika i iskustva. To je za mene sveto trojstvo. Ovo trojstvo prikazujem trouglom. Ovaj tougao mi odgovara na pitanje fleksibilnosti , umerenosti, mira, spokojstva. Spontanosti pridajem najveći značaj, tako su različiti geometrijski oblici pa i sam trougao došao na radovima dugim nizom istraživačkog rada. Trougao često stavljam kao glavni akcenat, predstavljen zlatastom bojom kao pečat na vrhu mog trojstva…”


O autorki

Vesna Dimitrijević rođena je septembra 1992. godine u Aleksincu. Završila je osnovne studije Fakulteta Umetnosti u Nišu na odseku za slikarstvo u klasi profesora Bratisava Bašića, a trenutno na master studijama Fakulteta Umetnosti u Nišu na odseku za slikarstvo kod istog mentora.

Dobitnica je nagrade “Katarine Radojlović” za crtež malog formata u prvoj i drugoj godini studija Fakulteta umetnosti u Nišu (2015.), nagrada za najboljeg studenta Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu za izuzetan uspeh u toku studija (2017.) i nagrade za najbolji crtež tokom celih studija slikarstva (2017.). Dobitnica stipendije Fonda za mlade talente “Dositeja” za završnu godinu osnovih akademskih studija (2017.) i master studija (2018).

Neke od nagrada koje je takođe osvojila Vesna su i:

  • dobitinica nagrade grada Aleksinca za talentovane studente (2016.). Dobitnica diplome najboljem diplomiranom studentu departmana za likovnu umetnost (2017).
  • dobitinica nagrade najboljim aleksinačkim studentima (2018).

Dimitrijevićeva je učestvovala na brojnim grupnim izložbama širom Srbije, među kojima je jedna od zapaženih “Osten bienal”, izložba crteža u Skoplju (2016.). Učesnik na petom bijenalu akvarela malog formata u Beogradu (2017.). Održala četiri samostalne izložbe u Aleksincu , Nišu i Apatinu. Radi kao demonstrator slikanja i crtanja na Fakultetu Umetnosti u Nišu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com