Kultura

Izložba Branke Jovanović „Odrazi jerusalimskog zida“ u Salonu 77

Izložba slika „Odrazi jerusalimskog zida“ Branke Jovanović biće otvorena u Salonu 77 u niškoj Tvrđavi sutra, 16. avgusta od 20 sati, a publika će moći da je poseti do 29. avgusta.

Umetnica iz Niša, Branka Jovanović već petnestak godina radi na cikusu „Odrazi jerusalimskog zida“, koji čine slike na platnu i radovi na papiru. Istoimenu izložbu u Salonu 77 činiće izbor dela iz poslednje dve godine njenog stvaralačkog rada.

Foto: GSLU Niš

Svojim ranim opusom kvalifikovana je kao predstavnica aktuelnog umetničkog mišljenja u proširenom medijskom polju. Tokom ovog, desetak godina dugog perioda najzapaženiji segment predstavljale su intervencije i instalacije u javnim i izlagačkim prostorima, dok će tek znatno kasnije slika i bojeni crtež postati primarni mediji u njenom radu.

“Pozivajući se na Otkrovenje Jovanovo koje je deo Novog zaveta, umetnica aktuelizuje temu Apokalipse i gradnje Novog Jerusalima, po modelu kocke. Ako njene slike predstavljaju pokušaj transpozicije gradnje jerusalimskog zida, onda njeni radovi na papiru objašnjavaju proces njegove razdradnje. Naime, oni nastaju postupkom otiskivanja slikanih nanosa, „što umnogome asocira na „Ubrus Sv. Veronike” ili „Plaštanicu” Hristovog lika“, kako zapaža Dolores Stanojević u tekstu koji prati ovu izložbu”, objašnjavaju organizatori.

O umetnici

Branka Jovanović (Niš, 1975) je diplomirala 2003. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Gordane Kaljalović Odanović. Realizovala je sedam samostalnih izložbi i instalacija u javnom prostoru i uzela učešća na većem broju kolektinih izložbi.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com