Kultura

Izložba: Akademik Mihailo Gavrilović – istoričar, arhivist i diplomata

Izložba “Akademik Mihailo Gavrilović – istoričar, arhivist i diplomata” ostvara se u Galeriji Sinagoga, 16. oktobra, sa početkom od 13 časova.

Izložbu zajednički organizuju SANU – odeljenje u Nišu, Narodni muzej Niš i Istorijski arhiv Niš.

Autor izložbe je Miljana Đorđević iz Istorijskog arhiva Niša.

Radno vreme galerije je od utorka do petka od 12 do 18 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra 2018. godine. Ulaz je slobodan sa sve posetioce.

O izložbi:

Mihailo Gavrilović rođen je u Aleksincu 1868. godine. Školovao se u rodnom gradu, Knjaževcu i Nišu gde je završio gimnaziju. Diplomirao je 1891. godine na Velikoj školi u Beogradu na Istorijsko-filološkom odseku Filozofskog fakulteta. Nastavlja školovanje u Francuskoj gde i doktorira na Sorboni tezom Ugovor zaključen u Parizu 1259. između Luja IX, kralja Francuske i Henrija III, kralja Engleske. Bio je predavač u niškoj Učiteljskoj školi i profesor gimnazije u Nišu. U našem gradu je donet i prvi Zakon o Državnoj arhivi, a Gavrilović je bio osnivač i prvi čelnik Državne arhive Kraljevine Srbije. Najzad, jedno od sjajnih po stignuća Mihaila Gavrilovića u oblasti humanitarnog rada, gde je sarađivao sa mnogim britanskim i srpskim humanitarnim organizacijama (kao što su Škotske žene, Srpski potporni fond, Fond Spasimo decu, Kolo srpskih sestara, Crveni krst) jeste posredovanje u realizaciji ideje o osnivanju Doma ratne siročadi u Nišu, poznatijeg u narodu kao „Engleski dom” (izgrađen sredstvima Srpskog potpornog fonda). Umire u Londonu 1924. godine. Ova izložba posvećena je njegovom životu i radu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com