Kultura

Izložba „30 godina Srna filma i Кinoteke Republike Srpske” u Nišu

Кinoteka Republike Srpske, predstaviće se Nišlijama povodom tri decenije od osnivanja prve produkcijske kuće u ovoj zemlji u regionu. Otvaranje izložbe  „30 godina Srna filma i Кinoteke Republike Srpske” zakazano je za ponedeljak, 20. marta 2023. u 12.00 časova u holu Istorijskog arhiva Niš.

Osnovana kao Srna film, ratne 1992. godine, produkcijska kuća je pratila život i sudbinu naroda na prostoru Republike Srpske. Od 2009. godine nosi naziv Кinoteka Republike Srpske, a do sada je iz njene produkcije izašlo 30 dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova nagrađivanih na brojnim međunarodnim festivalima.

“Po oceni filmskih kritičara filmovi nose atribut „antiratni”, a većina ostvaranja predstavljaju vrednu istorijsku građu i obrađuje događaje koji su posledica rata na prostoru Bosne i Hercegovine.”

Pored 30 plakata na kojima je prikazan razvoj Кinoteke Republike Srpske, na otvaranju izložbe biće prikazan i tridesetominutni dokumentarni film „Jeni, malo svjetlo sa zapada”. Film je snimljen po motivima knjige „Ratni dnevnik – Pale 1993-1995″ čija je autorka farmaceut Jeni Ligtenberg, holandske humanitarke koja je došla na Pale u nameri da donese humanitarnu pomoć, a naredne tri godine provela je u bolnici Кoran pomažući ranjenicima, pacijentima i drugim ugroženim ljudima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com