Društvo

Izletišta u okolini Niša prazna za Prvi maj

Kamenički vis, Dabilo, Gradac, Bubanj, Vrežina i brojna druga izletišta u okolini Niša, epidemija virusa COVID-19, ostavila je bez izletnika i onih koji, po tradiciji, Praznik rada provode u prirodi.

Razlog je zabrana kretanja, kao mera zaštite od širenja virusa, koja je na snazi do subote, 2. maja u 5 ujutru.

Tradicionalan beg u prirodu i način da se neradni dan i praznik provede sa porodicom, u druženju sa prijateljima i uz roštiljanje, izostao je ove godine.

Foto: D. Živanović

Na novonastalu situaciju svi su morali da se priviknu i smisle drugi način kako da provedu Prvi maj. Osim starijih od 65 koji po odluci Vlade Srbije mogu da izađu u šetnju dva puta po sat vremena, u bilo koje doba dana, 600 metara od mesta stanovanja, ostali su najdalje mogli do terase ili, u najboljem slučaju, dvorišta.

Foto: D. Živanović

Istini za volju, sve ovo jedino ide na ruku prirodi, koja će odahnuti od ljudi i njihovih uobičajenih prvomajskih aktivnosti. Umesto dima sa roštilja, šatora, muzike i dečje graje, na Kameničkom visu, roštilji i “pečurke” sa drvenim stolovima i klupama su potpuno prazni.

Foto: D. Živanović

Vlada potpuni mir i tišina, koju remeti samo cvrkut ptica i šum vetra.

Foto: D. Živanović

Uostalom, moramo si priznati da je Prvi maj većini nas bio samo izgovor za gurmanske bahanalije, bez da se ikada setimo da za sobom pokupimo smeće ili ugasimo vatru kako ne bi došlo do požara.

Foto: D. Živanović

Najmanje smo razmišljali o suštini praznika, a gotovo nikome nije bio povod da se seti istorije i borbe, ne samo za radnička već i za politička prava i slobode, koja je započeta pre 134 godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com