Kultura

“IZGUBLJENI ŽIVOTI”, ljubavno-kriminalistički prvi roman Nišlije Milana Grozdanovića

"Da li ste se dosad zapitali kada nekog počinjemo nazivati svojim i kada nam neko naš postane tuđ i dalek?" - citat iz knjige "Izgubljeni životi"

Za Milana Grozdanovića pisanje predstavlja jedan vid bunta, piše kada je nezadovoljan nečim, kada je tužan, kada želi da neke stvari prenese na papir. Svoj prvi roman “Izgubljeni životi”, koga opisuje kao ljubavno-kriminalistički triler, objavio je pre dva meseca. Radnja romana odvija se na prostoru bivše Jugoslavije, u njemu se prošlost reflektuje na sadašnjost i sa sobom nosi niz zapleta, iznenađenja i napetosti.

Inspirisan istinitom i teškom ljubavnom pričom njegove bake odlučio je da ovim romanom oda počast upravo njoj.

“Roman se može podeliti na tri celine. Prva i treća glava su fikcija, druga glava je istinita priča. Drugi deo romana govori o osobi koja me je odgajala i čuvala. Ona je imala jednu tešku i jaku ljubavnu priču. Zbog nesrećne ljubavi, iz inata se udala za vojnika i otišla u Hrvatsku. Tu uviđamo uzročno- posledične veze cele priče. Kad krenete jednim putem vi ne znate gde će vas taj put navesti, ne možemo da vratimo vreme unazad iako bismo to hteli. Kajemo se zbog onoga što smo uradili, a verovatno još više zbog nečega što nismo uradili. Takva je i suština ovog romana. Glavna junakinja je odabrala put kojim se ređe ide, isterala ga do kraja iako se kajala u dubini duše. Ipak ne treba se kajati, treba nastaviti”, poručuje autor.

U ovom romanu nema onoga što je karakteristično za romane tog žanra, nema psovki, eksplicitnih scena, političkih parola niti bilo čega neprimerenog.

“Knjiga je nešto što ostaje iza nas, ona će sve nas nadživeti. Pored toga što nam je svuda dostupan sadržaj koji nije primeren, aktuelne su i knjige gde se koristi, po mom mišljenju, neadekvatan rečnik. Mislim da knjiga treba da zadrži svoju svojstvenost, i da se čita i za pedeset, i sto godina. Ne bih voleo da u mojoj knjizi neko naiđe na neprimeren sadržaj”, kaže Grozdanović.

Roman je objavila Izdavačka kuća “Književna omladina Srbije” povodom jubileja 50 godina svog postojanja .

“Život često nije logičan. Razne situacije sa kojima se suočavamo predstavljaju paradokse. Kontraindikacije su tačne, naročito kada prošlost reflektuje budućnost. Onda kada učimo da živimo iz korena, onako kako je to opisano u romanu “Izgubljeni životi” čiji se koreni vezuju za Heraklita i njegovu čuvenu misao “Ne može se dva puta ići u istu reku”, rekla je glavna i odgovorna urednica izdavačke kuće “Književna omladina Srbije” Verica Sekirarski.

Roman se trenutno nalazi na štandovima u svim knjižarama Delfi-Laguna u Nišu, kao i u celoj Srbiji, i na sajtovima Vulkan, Dobra knjiga, Korisna knjiga i Mamut. Grozdanović najavljuje promociju knjige koja će biti uskoro.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com