Društvo

Izgradnja saobraćajne i komunalne infrastrukture biće prioritet u 2023. godini

Pokrenuli smo velike i važne stvari za grad, počela je izgradnja akva-parka, opremanje industrijske zone Sever 1 i 2, radimo fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, koji je najvažniji projekat vredan 85 miliona evra, a prioritet u 2023. godini biće nastavak izgradnje putne i komunalne infrastrukture, Ekspocentra, proširenje kapaciteta Naučno-tehnološkog parka, privlačenje novih, direktnih investicija, revitalizacija i izgradnja ustanova kulture, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, gostujući zajedno sa gradonačelnicima Novog Sada i Banjaluke u emisiji “Na tri vode” na radio Beogradu.

 

„Započeli smo izgradnju bulevara na koje smo godinama čekali, napravili posle 32 godine park u Nišu, završili dva vrtića, jednu školu, završili i dodelili 192 stana VS. Plan je da tokom naredne godine grad dobije još četiri vrtića, a istovremeno će roditelji dobijati subvencije za privatne vrtiće. Budžet grada za 2023. godinu je i razvojni i socijalni. Gotovo 50 odsto prihoda je od poreza na zarade, a u protekle dve godine zaposleno je 2.500 ljudi, 600 mladih je počelo da radi u Naučno-tehnološkom parku, 1100 ljudi radi u novom tržnom centru, a dve buduće fabrike proglašene su projektima od nacionalnog značaja”, istakla je Sotirovski.

Ona je rekla da je plan da se sa drugim lokalnim samoupravama u okruženju i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrene revitalizacija postojeće deponije, kao i izgradnja regionalne deponije.

“Država nam pomaže, pre svega kada su u pitanju projekti u izgradnji saobraćajne infrastrukture. Ono što je takođe važno jeste rekonstrukcija pružnih pravaca, završena je rekonstrukcija od Niša do Zaječara, očekuje nas izgradnja brze pruge do Beograda, kao i izmeštanje pruge iz centra grada. Taj projekat koji će finansirati Evropska investiciona banka (EIB) je i u republičkom budžetu i razgovaramo o tome da kroz taj i projekat koji razvijamo sa Francuskom razvojnom agencijom možda vratimo i tramvaje u Niš. Potrebna je reorganizacija saobraćajnog prstena, posebno u centru grada, ali je za to potrebno vreme. O svemu tome ćemo razgovarati sa građanima narednih 18 meseci, s obzirom na to da smo otvorili javnu raspravu za izradu nacrta odluke o novom Generalnom urbanističkom planu”, izjavila je ona.

Gradonačelnica je ponovila da je Niš grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, sa 900 miliona evra direktnih investicija što daje mogućnost da u narednim godinama gradski budžet bude u porastu.

„Dobra vest je da se turisti posle skoro dve godine pauze zbog kovida vraćaju u Niš, gotovo svi letovi za predstojeće praznike ka gradu su već bukirani, a narednih godina očekuje i rast broj turista, pre svega kada bude završen akva park koji treba da vrati popularnost Niškoj Banji. Кada je reč o kulturi, uspeli smo da premestimo cvetnu pijacu sa zidina tvrđave i da posle nekoliko decenija otkrijemo beogradsku kapiju i na tom prostoru u planu je izgradnja trga. Tvrđavom se niko nije bavio više od 20 godina i želimo da naredne godine, kada obeležavamo 300 godina od izgradnje, ona bude u prvom planu. Takođe, posle više od deset godine ušli smo u arheološko nalazište na Medijani, krenuli sa rekonstrukcijom i u utorak će biti otvoreno to nalazište za posetioce. Vreme je da dobijemo prirodnjački muzej i botaničku baštu i na tome radimo”, rekla je Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ulice i Nisu katastrofa. Ulica od kp doma do Metro je renovirana dve godine i na kraju su je samo zakrpili i puna je neravnina. Sacuvaj boze!

  2. Rupe na sve strane , ne stigneš da prebaciš u drugu brzinu već kočiš da ne uletiš u neku ., Ne daj bože kada je kiša ..
    A smeća i divljih deponija koliko želiš , a i Nišlije su bezobrazne …80% nije videlo Evrope …a da neki su bili i do Grčke …njima ako kažeš da malo urede svoju okolinu oni sa onom seljačkom rečenicom ..ma bo..i me k….c , ja li ću im vodim račun..užasan narod , nevaspitano je 70% Nišlija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com