Ekonomija

Izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu kreće tokom septembra

Temelj Naučno-tehnološkog parka u Nišu trebalo bi da bude postavljen do kraja septembra, izjavio je Ivan Petković iz niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

“Tenderska procedura za izbor kompanije koja će graditi Naučno-tehnološki park u Nišu je pri kraju. Očekujemo skoro potpisivanje ugovora sa izvodjačem radova i njegovo uvodjenje u posao. Naučno-tehnološki park gradiće se na prostoru od oko 14.000 kvadratnih metara. Izgradnja će koštati više od osam miliona evra, a nabavka neophodne opreme 1,4 miliona evra”, istakao je Petković.

On je kazao da će izgradnju Naučno-tehnološkog parka finansirati Evropska investiciona banka.

Grad Niš, dodao je Petković, završio je sve pripremne radove kako bi izgradnja mogla da krene odmah pošto sa izvodjačem radova bude potpisan ugovor.

“Rok za izgradnju Naučno-tehnološkog parka je 14 meseci, obaveza grada biće da za to vreme izgradi nedostajuću infrastrukturu”, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, grad Niš je pripremio tendersku dokumentaciju i očekuje saglasnost Evropske investicione banke za raspisivanje tendera za dogradnju Elektronskog fakulteta, odnosno izgradnju višenamenske laboratorijske lamele.

Prema ranijim najavama višenamenska lamela imaće 6.800 kvadratnih metara, a njena izgradnja koštaće oko pet miliona evra.

Na Elektronskom fakultetu već godinu dana veoma uspešno radi Start-ap centar u koji su naša zemlja i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uložili 41 milion dinara.

Start-ap centar, višenamenska lamella i Naučno-tehnološki park predstavljaće jedinstvenu celinu u kojoj se se razvijati nove ideje i inovativne kompanije.

Procene su da će već na početku rada taj kompleks uposliti 500 mladih stručnjaka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com