Ekonomija

Izgradnja fabrike „IMI“ na loznom kalemu biće završena juna

Radi se punom parom na lokaciji „Lozni kalem“ tako da ona već ima izgled radne zone. U toku su radovi na izgradnji infrastrukture koja je do sada nedostajala kao i same fabrike, čiji se završetak očekuje juna meseca, saopštili su u Gradskoj opštini Niška Banja.

Izgradnja fabrike krenula je 10. oktorbra 2017. godine. Cela investicija vredna je više od 33 miliona evra, a Vlada Srbije subvencioniraće svako novo radno mesto sa oko 6.800 evra, odnosno uložiće oko devet miliona evra.

„Izgradnjom fabrike na lokaciji „Lozni kalem” u Niškoj Banji biće otvoreno 1.200 novih radnih mesta, od toga oko 30 odsto za visokobrazovane kadrove“, pocećaju u ovoj opštini.

Kompanija Cooperatief IMI Europe posluje u okviru grupacije Integrated Micro-Electronics Incorporated (IMI) koja predstavlja vodećeg svetskog dobavljača elektronskih dobara u oblasti autoindustrije, industrije, medicine.

„Niš je oduvek bio veliki privredni, univerzitetski i kulturni centar juga i jugoistoka, ali i cele Srbije i po svemu zaslužuje visoko mesto među razvijenim sredinama naše zemlje i ovog dela Balkana“, rekao je pre godinu dana u Niškoj Banji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Proizvodne, prodajne i istraživačke ogranke imaju u Aziji, Evropi i Severnoj Americi, kao i 13 fabrika u šest zemalja. Evropski ogranak osnovan je u Bugarskoj 1997. godine, a s obzirom da ova industrijska lokacija beleži veliki rast, najvećim delom u automobilskom sektoru, investitor je odlučio da se otvori novi proizvodni pogon u jugoistočnoj Evropi, odnosno kao konačna destinacija izabran je Niš.

„Velikim investicijama, izgradnjom fabrika i otvaranjem novih radnih mesta, smanjenjem broja nezaposlenih u nekoliko poslednjih godina i u samom Nišu, ali i na teritoriji Nišavskog okruga, ovaj srpski kraj je na veoma dobrom i sigurnom putu da se vrati među najuspešnije u našoj zemlji. Činimo sve da se na najveću raskrsnicu Balkana dovedu novi investitori, da se standard građana poveća i da se u ovom gradu živi bolje. Samo podatak da će od oko 1.200 novozaposlenih radnika u novoj fabrici na početku i u prvoj fazi raditi blizu 200 inženjera elektronike i mašinstva najbolje govori da se nastoji da se zaposle visokostručni i obrazovani ljudi i da se zaustavi odliv naših stručnjaka u druge zemlje“, izjavio je tada predsednik Vučić.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com