Društvo

Izbori za 23 saveta nacionalnih manjina

U Srbiji se danas održavaju izbori članova saveta 23 nacionalne manjine, a skoro pola miliona gradjana upisanih u Posebni birački spisak glasaće na 949 biračkih mesta od 7.00 do 20 časova.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopšteno je da će 19 saveta biti birano na neposrednim, a četiri na elektorskim izborima.

Na neposrednim izborima članove saveta biraju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, madjarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će članove nacionalnih saveta putem elektorske skupštine birati makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska manjina.

“Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema zakonu, poverena ‘javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima'”, naveli su iz ministarstva.

“Nisam imao nikakvih problema nikada kao predstavnik nacionalne manjine”, rekao predstavnik ruske manjine u Nišu medijima.

I predstavnik romske populacije smatra da su ovu ovi izbori značajni i očekuje da će biti bolje, a posebno da će biti bolje deci.

Mila Arsić Mladenović predsednik biračkog odbora u OŠ “Vuk Karadžić”, rekla je da u tom biračkom mestu ima 11 lista. Biračko mesto je otvoreno na vreme i nije bilo nikakvih problema. Glasanje će trajati do 20 časova.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com