Politika

Izbori 21. juna!

Izbori u Srbiji, parlamentarni i lokalni, biće održani 21. juna, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predstavnicima devet političkih lista koje su najavile učešće na izborima.

Izbori su demokratsko pravo i najviši interes građana i države Srbije da izaberu skupštinu i druge organe vlasti, rekao je Vučić i istakao da će se, u vezi sa izbornom kampanjom, slušati preporuke struke.

Vučić je rekao da će u sredu, ako sve bude kako se očekuje, Skupština Srbija ukinuti vanredno stanje, te se postavilo pitanje održavanja izbora, koji su prvobitno bili raspisani za 26. april, pa odloženi zbog epidemije Кovida 19.

“Mi smo prihvatili ideju nekih političkih stranaka, koje su tražile dodatnih pet dana, za izborne radnje, u skladu sa zakonom, da imaju 38 dana do tada. Izbori će biti 21. juna”, rekao je Vučić.

Reč je o parlamentarnim i lokalnim izborima u većem broju lokalnih samouprava.

Vučić je istakao da je dogovoreno da se po pitanju predizborne kampanje i izbora sluša preporuka lekara.

“Razgovarali smo o svemu i ravnomernosti u predstavljanju, o javnim skupovima. Dogovorili smo da ćemo poštovati preporuke struke. U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu čekaćemo mišljenje epidemiologa. Neki se nadaju da će biti mogući skupovi, ali moguće je i da ih ne bude. To neće zavisiti od nas, već zdravlja nacije, i nivoa epidemije sa kojem ćemo se suočavati”, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da postoji jedan problem, a to je dostupnost notara u uslovima daljeg postojanja bilo kakvih vanrednih mera, zbog čega je dogovoreno, a svih devet lista koje su skupile potpise po težoj proceduri, da i opštinski overitelji vrše overu potpisa i to ne samo za lokalne izbore.

Predsednik je rekao da je bilo i razgovora o atmosferi, pri čemu je naglasio da je njemu kao predsedniku važno da posle ovog teškog vremena, kroz koje smo prošli pokušamo da obezbedimo demokratsku atmosferu i izaberemo rukovodstvo, a potom po izboru skupštine vladu, koja će da služi interesima građana Srbije.

Rekao je da će zamoliti notare i njihovu komoru da pomognu i što je moguće više ubrzaju sve procedure, iako već rade svoj posao dobro.

“Ono gde postoji veća gužva i problemi su na lokalnim izborima, gde je teže prikupiti potpise, a veliki su ih već prikupili. Takvi su zakoni, i mi smo ih preuzeli iz prethodnog perioda. Nemoguće je suštinski menjati velike stvari, možemo samo tehničke”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će se doneti uputstvo za sprovođenje izbora, pri čemu će biti konsultovani epidemiolozi kako i na koji način, posebno na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda tokom samog izbornog postupka procenjivati sa lekarima kako i na koji način to sprovesti.

“Ovo je naša demokratska obaveza, pravo. Najviši interes Srbije i građana je da izaberu Narodnu skupštinu i rukovodstvo. Кao predsednik Republike želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovoljni svojim radom i mogućnošću da predstave planove i programe”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da će lično pokušati i zamoliti svoje saradnike u organima vlasti da duhom tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti odišu u ovoj izbornoj kampanji.

“Znam kako izgledaju političke strasti i kako se neki dovijaju da dođu do glasova, ali obaveza je nas da se tako ponašamo”, podvukao je Vučić. Preneo je da su današnjem sastanku prisustvovale partije koje su najavile učešće na izborima, i one koje su to želele, bilo iz vlasti ili opozicije, a razmenjeni su stavovi o svemu što je urađeno u prethodnom periodu od prethodnog sastanka, od kojeg je prošlo gotovo mesec i po dana.

“Ocenili smo prethodni period i razgovarali o tome koji je najbolji način da se, uz poštovanje Ustava i zakona izađe na izbore”, rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com