Ekonomija

Izbor kandidata za program Moja prva plata do 30. novembra

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) saopštila je danas da poslodavci iz privatnog i iz javnog sektora, koji učestvuju u programu „Moja prva plata“ mogu da izaberu kandidate do 30. novembra 2021. godine.

Rok za povezivanje i konačan izbor kandidata, koji predvidja treća faza programa koji je za poslodavce iz privatnog sektora otpočeo 1. novembra, produžen je do kraja meseca, do kada traje i za poslodavce iz javnog sektora koji ga od danas, 16. novembra, započinju.

U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata, biće formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima, koje će biti dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

U četvrtoj fazi realizacije programa, biće potpisivani trojni ugovor izmedju NSZ, poslodavca i izabranog kandidata, dok će sprovodjenje programa početi u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, NSZ je 20. avgusta ove godine raspisala Javni poziv koji je dostupan na sajtu NSZ (www.nsz.gov.rs) i sajtu „Moja prva plata“ (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Tim programom mladima bez radnog iskustva omogućava se da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećajumogućnosti za zapošljavanje.

Planirano je uključivanje do 10.000 mladih do 30 godina, sa srednjim i visokim obrazovanjem, koji su bez radnog iskustva ili sa radnim iskustvom kraćim od šest meseci, stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih.

Program „Moja prva plata“ realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od devet meseci, tokom kojih NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara.

Pored toga, mladima uključenim u taj program, NSZ uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com