Društvo

Izabrani omladinski delegati u UN u Nišu razgovaraju sa mladima

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša i Klubom za Ujedinjene nacije Pravnog fakulteta organizuje Dijalog mladih sa izabranim delegatima u Ujedinjenim nacijama. Dijalog će po prvi put biti održan na amfiteatru na keju, u sredu 15. septembra, a sve sa idejom da što više mladih ljudi dobije priliku da pita delegate sve ono što ih zanima.

Podsetimo, Grad Niš je do sada imao već dva Omladinska delegata Srbije u UN, Katarinu Velkov i Uroša Anđelkovića, što je dokaz da su mladi Niša vrlo aktivni i zainteresovani za međunarodna pitanja. Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva omladine i sporta. Program „Omladinski delegati u UN” je u skladu sa „Svetskim programom akcije za mlade Ujedinjenih nacija” i rezolucijama Generalne skupštine UN, u kojima se pozivaju države članice da razmotre uključivanje mladih delegata u njihove delegacije na relevantnim diskusijama u Generalnoj skupštini, Ekonomsko-socijalnom savetu i njegovim komisijama i drugim relevantnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija. Program je uspostavljen u skoro 40 zemalja i sve više država uključuje jednu ili više mladih osoba u zvanične delegacije na Generalnoj skupštini UN i drugim skupovima za mlade u sistemu UN. Omladinski delegati obavljaju ulogu na volonterskoj osnovi, a u zvaničnoj delegaciji imaju status u nivou savetnika za pitanja mladih.

„U okviru petog ciklusa projekta organizovan je i ove godine javni konkurs, testiranje prijavljenih i intervju sa najboljim kandidatima, nakon čega su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2021- 2022. godina izabrani Olivera Stojilović i Stanislav Knežević. Izabrani mladi predstavnici pripremaju platformu za nastup u konsultacijama sa nadležnim Ministarstvima, subjektima omladinske politike i u dijalogu sa vršnjacima u okviru projekta Dijalog sa mladima koji su imali u nekoliko gradova u Srbiji (Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Novi Pazar), kako bi u službenim kontaktima zastupali interese Srbije u UN i predstavljali potrebe mladih u Srbiji“ – poručili su organizatori.

Zvanično izabrani omladinski delegati Srbije u UN će učestvovati na skupovima u Ujedinjenim nacijama:
Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku, UNESKO Generalna skupština u Parizu, EKOSOK forum mladih, i drugim skupovima koje organizuju Ujedinjene nacije. Takođe, učestvovaće i na drugim skupovima mladih i programima omladinskih organizacija u Srbiji, u cilju prenošenja stečenih iskustava.

Mladi su osnovna ciljna grupa Udruženja za UN Srbije i, nakon više godina zagovaranja, uspostavljen je 2017. godine institucionalni okvir za izbor mladih delegata Srbije u UN, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova. Stečena pozitivna iskustva potvrđuju značaj uključivanja naše zemlje u ovaj program UN u skladu sa ciljevima Svetskog programa akcije za mlade, Agendom UN za održivi razvoj 2030, Strategijom UN za mlade i dokumentima i ciljevima omladinske politike u Srbiji.

Dijalog sa izabranim Omladinskim delegatima biće održan u Nišu (Amfiteatar na keju) i to u sredu, 15. septembra od 12.00 časova. Ulaz je slobodan, a iz Kancelarije za mlade pozivaju sve mlade iz Niša i okoline da se priključe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com