Društvo

Iz Ukrajine u Niš stiglo 170 studenata medicine

Sa Medicinskih fakulteta u Ukrajini ove jeseni je na Medicinski fakultet u Nišu prešlo 170 studenata iz zemalja Evropske unije, a najveći broj njih je iz Velike Britanije, Nemačke, Norveške, Finske, Irske, Francuske, Švedske i Portugalije, izjavila dekanice te visokoškolske ustanove Dobrile Stanković Djordjević.

Prema njenim rečima, studije u Nišu nastavili su studenti koji su u Ukrajine pohadjali akreditovane Medicinske fakultete.

 

Dobrila Stanković Đorđević, dekanica Medicinskog fakulteta u Nišu

„Njihovu dokumentaciju je proverio najpre Univerzitet u Nišu, a potom Naučno-nastavno veće našeg fakulteta. Veće je, na osnovu ispita koje su položili u Ukrajini, odlučivalo na koju će godinu fakulteta biti kod nas upisani“, objasnila je Stanković Djordjević.

Ona je kazala da se na Medicinskom fakultetu u Nišu trenuno školuje ukupno 268 stranih studenata.
Studijski program na engleskom jeziku, dodala je Stanković Djordjević, Medicinski fakulet u Nišu započeo je školske 2019/2020. godine i od tada se broj stranih studenata iz godine u godinu povećava.

„Samo 13 studenata smo upisali 2019. godine, ali od tada do danas na prve godine studija primili smo 116 stranih studija, iz najrazličitijih evropskih zemalja, kao i drugih zemalja u svetu, poput Tunisa i Pakisanata. Nakon rata u Ukrajinu, stigla je velika grupa studenata“, izjavila je Stanković Djordjević.

Foto: B.LJ.

Veliki broj studenata iz inostranstva, kazala je, odlučio se za nastavak studija u Nišu zbog toga što su strani studenti koji su ranijih godina upisivali fakultet veoma zadovoljni svojim izborom, izmedju ostalog zbog toga što je Medicinski fakultet odlično uredjen, kao i zbog toga što ima u blizini Klinički centar i aerodrom.

„Školovanje stranih studenata, osim finansijske dobiti, doprinosi i afirmaciji našeg visokog obrazovanja“, istakla je Stanković Djordjević.

Prodekan Medicinskog fakulteta Goran Radenković rekao je da se internacionalna atmosfera sada oseća na svakom koraku u toj visokoškolskoj ustanovi.

 

Goran Radenković, prodekan Medicinskog fakulteta u Nišu

„Postoji puno stvari koje mi od njih možemo da naučimo i nekoj meri unapredimo našu nastavu. Njihova posvećenost, zainteresovanost da nauče i da postanu zaista dobri lekari, pomaže nam da unapredimo nastavu“, kazao je Radenković.

On je kazao da većini studenata koji su sada u Nišu, Srbija nije bila prva opcija za odlazak iz Ukrajine, nakon nesrećnih dešavanja u toj zemlji.

„Prvi studenti koji su ovde došli tokom maja i juna, zahvaljujući našem Ministarstvu prosvete, oni su „proneli glas“ i uveliko doprineli da se u inostranstvu slika o našoj zemlji i našem školstvu značajno promeni“, istakao je Radenković.

Foto: V.M.

Kako je kazao Radenković, studenti koji su došli u Niš, prezadovoljni su nastavom, fakultetom, gradom i ljudima koje su ovde upoznali.

„Sada imamo veliki broj zahteva studenata za prelazak na naš fakultet, ali smo prihvatili onoliki broj koliko smo bili u stanju. Nadamo se da ćemo uz pomoć Ministarstva prosvete ubuduće moći da proširimo kapacitete“, izjavio je Radenković.

Prema rečima nadležnih na niškom Univerzitetu, najveći broj zahteva studenata iz inostranstva za nastavak studija u tom gradu, stiglo je od studenata medicine, dok su zahtevi za prijem na ostale fakultete sporadični.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com