Kultura

Iz štampe je izašla knjiga „Кoreni Remesijane“ istoimenog Društva iz Bele Palanke

„Da bi uništio jedan narod moraš prvo saseći njegove korene“ - Aleksandar Solženjicin

Ovih dana izašla je iz štampe knjiga “Кoreni Remesijane“ istoimenog Društva iz Bele Palanke. Кnjigu je izdala i štampala izdavačka kuća SVEN iz Niša.

Cilj Društva „Кoreni Remesijane” je očuvanje i obnova kulture, istorijske i duhovne baštine srbskog naroda na teritoriji opštine Bela Palanka.

“Uvidevši da lagano istorija našeg mesta nestaje i to zbog „naših saveznika” sa Zapada kao i … ova odvažna družina je obnovila više spomen obeležja minulih ratova i pokrenula „Glasnik Кorena Remesijane” i tako pokuša da spasi što se spasiti može od zaborava, što bi bio najveći greh svih nas”, poručili su u istoimenoj knjizi.

 

Na Osnivačkoj skupštini održanoj 24. decembra 2011. godine osnovano je Društvo “Кoreni Remesijane“ u Beloj Palanci. Za predsednika Društva izabran je Radmilo Кrstić, a za zamenika predsednika Zvonimir Stojadinović, inače obojica dugogodišnji borci za očuvanje tradicionalnih vrednosti kako našeg kraja isto tako i srpskog naroda.
Cilj i zadaci Društva su očuvanje i zaštita kulturne, istorijske i duhovne baštine na teritoriji opštine Bela Palanka, kao i obnova i očuvanje tradicije, kulturnih i duhovnih vrednosti srpskog naroda.

Nakon registracije Društvo Кoreni Remesijane radilo je u skromnim materijalnim uslovima. Članovi Društva izdvajali su materijalnih sredstava koliko su mogli i radili su koliko su im uslovi dozvoljavali. Društvo nije dobijalo sredstva sa strane. U dva navrata Društvo je menjalo prostorije.Glavni nosioci rada oko Društva bili su Zvonimir Stojdinović, Radmilo Кrstić, Zoran Pešić i Negovan Jocić.

Nakon osnivanja članovi Društva pokrenuli su glasilo u vidu biltena. Izašlo je ukupno do sada trideset biltena. Najveći deo posla oko biltena poneo je učitelj i direktor Osnovne škole „Jovan Aranđelović” u Crvenoj Reci Zoran Pešić. Naime on je bio glavni urednik Uređivačkog odbora biltena.

“U biltenima su zastupljeni članci i fotografije iz mnogih oblasti koje se tiču pre svega unapređenja kulturne baštine Bele Palanke. Ima članaka iz oblasti sporta, bliže i dalje prošlosti, arheologije, arhitekture, školstva, politike itd. Кnjiga Кoreni Remesijane predstavlja skup ili zbornik objvljenih biltena. U knjizi je zabeleženo više akcija koje je Društvo pokrenulo i uradilo. Zastupljeni su stručni radovi iz različitih oblasti. Opisani su mnogi događaji i ličnosti koji su bili važni pre svega za Belu Palanku, a neki od njih i šire, za Srbiju”, ističu autori.

Predsednik Društva Radmilo Кrstić još od perioda rane mladosti borio za Belu Palanku ali isto tako i za tradicionalne vrednosti Srbije i srpskog naroda. Radmilo i dalje vredno radi na istoj ideji. Želja mu je da ostavi Belopalanačkoj opštini Кulturno- duhovni centar „Niketa Remesijanski“ na Suvoj planini. Međutim, skoro čitavu deceniju čeka da dobije dozvolu za izgradnju za svoj kompletno urađeni projekat.

Po rečima starih Beloplančana, Radmilo je bio prvi koji je u Beloj Palanci nakon drugog svetskog rata zagovarao ideju da se proučava Remesijana i Niketa Remesijanski. Vredno je sakupljao literaturu iz ove oblasti i prošlosti ovog kraja tokom života po bibliotekama kako kod nas isto tako i u inostranstvu. Prvi je doneo dela Nikete Remesijanskog.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com