Virus KoronaZdravlje

Iz RFZO poručuju: Svi imaju pravo na punu zdravstvenu zaštitu

U cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom Republički fond za zdravstveno osiguranje pružaće “beskontaktne” usluge. Svi osiguranici sa teritorije Nišavskog okruga kojima je potrebno da ostvare neko pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja mogu putem mejla nis@rfzo.rs da dostave svoje pitanje i ono šta im je potrebno. Takođe, dostupan je i broj telefona 018 522 679.

Zbog preduzimanja preventivnih mera za sprečavanja širenja koronavirusa RFZO preporučuje osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnostima ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu ili ispostavu Fonda jer je rad sa strankama na šalterima obustavljen.

Osiguranicima kojima su u 2019. godini bili izdati obrasci o oslobađanju od participacije važiće i dalje, oni su i dalje oslobođeni od participacije. 

“Ovo važi i za one osiguranike koji su prošle godine bili oslobođeni od participacije. Mogu slobodno da odu u apoteku ili kod lekara i neće im biti naplaćena participacija. U slučaju da im ipak, greškom, participacija bude naplaćena mogu da se obrate na broj telefona 018 522 679“, kaže za Niške Vesti Svetlana Milijić, direktorka Filijale RFZO u Nišu.

Sva bolovanja biće automatski produžena još 30 dana onim osiguranicima koji su na bolovanju, a da je bolovanje utvrdila lekarska komisija. 

“Ne treba da izlaze na lekarsku komisiju, ne treba da dolaze u filijalu. Svima ćemo automatski produžiti bolovanje, a to se odnosi na slučajeve kada je potrebno da se jave na lekarsku komisiju”, ističe Milijić.

Odlazak u banje na rehabilitaciju se obustavlja i banje neće primati osigurana lica. Odobrenja za produženu rehabilitaciju od strane RFZO važiće i dalje, a kada prođe epidemija i vanredno stanje, banje će pozvati osiguranike da dođu na rehabilitaciju, kažu u Filijali RFZO u Nišu.

Kartice zdravstvenog osiguranja koje treba da se produže za zaposlena lica poslodavci svakako produžavaju automatski, ali osigurana lica koja su do sada išla u Nacionalnu službu za zapošljavanje pa se zatim javljali Filijali u Nišu nikako ne treba to da čine. Potrebno je da putem mejla ili telefonom dostave podatke i oni će produžiti važnost kartice zdravstvenog osiguranja.

“Za sve osobe za koje se sumnja da imaju koronavirus, nevažno je da li su osigurana lica ili nisu, da li imaju overenu karticu zdravstvenog osiguranja ili je uopšte nemaju – zdravstvena zaštita će biti pružena u punom obimu”, rekla je za Niške Vesti Svetlana Milijić, direktorka Filijale RFZO u Nišu.

Svi imaju pravo na kompletnu zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama primarnog, sekundarnog i tercijalnog nivoa u pogledu vrste, sadržaja i obima zdravstvene zaštite. To znači da i oni koji nemaju overenu karticu imaju ista prava kao i da je overena isprava o zdravstvenom osiguranju. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com